Erste: Provizioanele de risc raman ridicate in Romania, iar in Ungaria chiar vor creste

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 30 iulie 2011 31 afişări

Grupul Erste si-a redus estimarea de crestere a afacerilor pentru anul fiscal curent, din cauza perspectivei creditelor neperformante in Romania si Ungaria si a faptului ca preconizata crestere a creditarii inca se lasa asteptata.

"Daca e o categorie unde nu am vazut nicio crestere, este cea a creditelor de consum. Ramane insa speranta unei relansari. Dispunem de ingredientele care de obicei atrag o crestere a creditelor de consum", a declarat Andreas Treichl, CEO al Erste, citat de Reuters.

Treichl a afirmat ca estimarile anterioare privind cresterea creditelor in 2011 s-au dovedit prea optimiste, dupa ce in primele sase luni aceasta a fost de numai 1% la nivelul grupului. "Este vorba de o chestiune de ordin psihologic. Depinde foarte mult de increderea oamenilor ca isi vor pastra locurile de munca, increderea ca economia merge bine, ca politicienii isi fac treaba", a comentat seful Erste.

In privinta creditelor neperformante, grupul austriac estimeaza ca provizioanele de risc vor ramane ridicate inca o perioada in Romania, iar in Ungaria chiar vor creste. In toate celelalte piete unde Erste are afaceri, provizioanele sunt asteptate sa scada insa cu 10-20%, urmand tendinta din prima jumatate a anului, cu o marcata imbunatatire a calitatii creditelor in Austria, Cehia si Slovacia. "Pietele bancare din Ungaria si Romania inca releva o evolutie slaba", a apreciat Treichl.

Profitul net al grupului Erste a crescut in al doilea trimestru cu 8,8% fata de aceeasi perioada a anului trecut, la 235,7 milioane de euro, sub estimarea analistilor chestionati de Reuters, din cauza unor pierderi mai mari la nivelul portofoliului de titluri si actiuni. Pe primul semestru, profitul net a urcat cu 5,5%, la 496,3 milioane de euro.

BCR, controlata in proportie de aproape 70% de companii ale grupului austriac, a avut in prima jumatate a anului un profit de 38 de milioane de euro, cu peste 65% mai mic decat in aceeasi perioada a anului trecut, din cauza veniturilor mai reduse si a provizioanelor ridicate.

Grupul Erste are in vedere pentru tot anul un profit operational de 4 milioane de euro, la fel ca in 2010. In aprilie, estimarea fusese ca Erste va inregistra o crestere semnificativa a profitabilitatii.

Andreas Treichl a adaugat ca Erste nu s-a decis inca daca va implica banca in programul de reducere a datoriei Greciei, prin care creditorii privati ai Greciei sunt asteptati sa-si asume voluntar pierderi de pana la 21% din valoarea portofoliilor de datorie elena. Erste avea la finele lunii iunie o expunere de 207 milioane de euro in Grecia, iar expunerea totala in Portugalia, Italia, Irlanda, Grecia si Spania se redusese la 4,5 miliarde de euro, de la 5,3 miliarde cu un an in urma.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/erste-provizioanele-de-risc-raman-ridicate-in-romania-iar-in-ungaria-chiar-vor-creste-8546123
8546123
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.