Eliminarea mai rapidă a clauzelor abuzive din contracte se amână până în iulie

Autor: Ciprian Botea Postat la 01 februarie 2013 16 afişări

Bancherii au obţinut un răgaz de cinci luni prin amânarea intrării în vigoare a unui articol din legea de aplicare a Codului de procedură civilă, care facilita eliminarea clauzelor abuzive din contractele de credit, dar pe care băncile îl vedeau ca pe un generator de pierderi de sute de milioane de euro.

Articolul, a cărui apli­care a fost amânată până în luna iulie, îi împuternicea pe ju­decători să oblige băncile să elimine o clauză abuzivă din toate contractele de acelaşi gen atunci când constatau existenţa acesteia într-un anumit caz. Legea ar fi trebuit să intre în vigoare în forma iniţială luna aceasta.Asociaţia Română a Băn­cilor a cerut în toamna anului trecut Băncii Naţionale şi Ministerului Justiţiei spri­jin pentru modi­ficarea artico­lului respectiv, consi­derând că intrarea în vigoare a acestuia "ar putea pune în difi­cultate industria bancară", pierderile băncilor fiind estimate la peste 600 mil. euro. Bancherii şi-au mani­festat îngrijorarea în con­textul în care mii de clienţi persoane fizice au denunţat în ultimii ani clauzele abuzive din contractele de credit, iar în unele ca­zuri băncile au fost obligate să retur­neze o parte din comisioane sau să re­ducă drastic marjele de dobândă aplicate.

Toate stirile sunt pe zf.ro

Urmărește Business Magazin

/actualitate/eliminarea-mai-rapida-a-clauzelor-abuzive-din-contracte-se-amana-pana-in-iulie-10537421
10537421
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.