Elena Băsescu îl felicită pe Paul Lambrino. Regele Mihai are altă părere

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 14 februarie 2012 126 afişări

Elena Băsescu îl felicită de la Bruxelles pe Paul Lambrino pentru decizia justiţiei, pronunţată marţi, de a-l recunoaşte drept fiu legitim al lui Mircea Grigore Lambrino şi deci ca descendent al regelui Carol al II-lea.

"Prinţul Paul a fost recunoscut legal membru al familiei regale. Felicitări!", scrie Elena Băsescu pe Twitter.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dat câştig de cauză lui Paul Lambrino (prinţul Paul de România), respingând recursul regelui Mihai I faţă de la recunoaşterea pe teritoriul României a unei decizii, pronunţate de justiţia din Lisabona, care admite dreptul de filiaţie al lui Mircea Grigore Lambrino (prinţul Carol Mircea), tatăl lui Paul Lambrino, cel care îşi revendică acum titlul de "Prinţul Paul de România".

Căsătoria regelui Carol al II-lea cu Ioana Valentina Lambrino şi deci filiaţia legitimă a lui Carol Mircea nu au fost recunoscute de către Casa Regală a României, nici după ce tribunalul din Lisabona şi apoi Tribunalul de Mare Instanţă din Paris au recunscut că Mircea Lambrino este fiul legitim al lui Carol al II-lea, iar ca atare devine succesorul cu drepturi depline al acestuia.

În 1999, Curtea de Apel Bucureşti l-a recunoscut pe Paul Lambrino ca succesor al familiei regale române, însă în 2002, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis rejudecarea cazului, după ce avocatul regelui Mihai a susţinut că instanţa din Lisabona a greşit când a stabilit filiaţia legitimă a lui Mircea Lambrino faţă de Carol al ll-lea, cu toate drepturile patrimoniale ce decurg din aceasta.

Casa Regală a României a emis un comunicat în care susţine că decizia anunţată marţi de ICCJ "nu crează (sic!) niciun drept dinastic, şi nici nu stabileşte apartenenţa persoanei sus-numite, astăzi decedată, la Familia Regală. Aceasta este valabil si pentru descendenţii săi, indiferent cine ar fi aceştia". Comunicatul susţine că regele Mihai, ca şef al familiei regale, este "singurul care se poate pronunta asupra chestiunilor dinastice" şi neagă că Mircea sau Paul Lambrino ar fi membri ai familiei.

"Folosirea, în orice context, public sau privat, a titlului de Principe al României, sau a apelativului Alteţă Regală ramâne prerogativa exclusivă a membrilor Familiei Regale", se arată în comunicat.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/elena-basescu-il-felicita-pe-paul-lambrino-regele-mihai-are-alta-parere-9235762
9235762
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.