Efectul Grecia: Credit Agricole recuperează filialele Emporiki din Est, Carrefour pleacă

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 16 iunie 2012 27 afişări

Grupul bancar francez Credit Agricole a preluat controlul activelor din Albania, Bulgaria şi România ale subsidiarei sale elene Emporiki Bank, printr-o tranzacţie intragrup, ca efect al îngrijorărilor privind rezultatul alegerilor de duminică din Grecia.

Tranzacţia va trebui să primească acordul băncilor centrale din ţările respective. Emporiki Bank România a avut anul trecut pierderi de 5,1 milioane euro, din cauza nivelului ridicat al provizioanelor.

Vineri, agenţia de rating Standard & Poor's a confirmat ratingul A pe termen lung al Credit Agricole, cu perspectivă stabilă, afirmând că grupul francez beneficiază de o "capitalizare suficientă pentru a absorbi efectul unei eventuale ieşiri a Greciei din zona euro", conform Dow Jones. Agenţia de rating notează şi că grupul francez şi-a redus finanţarea către Emporiki, ca şi deţinerile de obligaţiuni greceşti de stat.

Emporiki a fost o sursă de pierderi pentru Credit Agricole încă de când Franţa a cumpărat banca elenă, în 2006. La 8 iunie, agenţia Moody's a retrogradat Emporiki cu două trepte, la numai o treaptă diferenţă de statutul corespunzător incapacităţii de plată.

O altă bancă franceză, Societe Generale, deţine în Grecia banca Geniki, la rândul ei retrogradată cu două trepte de Moody's.

În acelaşi timp, Reuters a relatat că grupul Carrefour a decis să-şi vândă operaţiunile din Grecia, respectiv partea sa din societatea mixtă creată cu grupul grec Marinopoulos, asumându-şi o reducere a valorii contabile a activelor cu 220 mil. euro.

Noul CEO al Carrefour, Georges Plassat, care se va adresa acţionarilor luni spre a-şi prezenta planul de acţiune, este aşteptat să furnizeze detalii asupra deciziei. Carrefour a comunicat doar că vânzarea va permite societăţii mixte, care operează şi în Cipru, "să întâmpine provocările actualului mediu economic din Grecia".

În Grecia, vânzările Carrefour au scăzut cu 16% în primul trimestru.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/efectul-grecia-credit-agricole-recupereaza-filialele-emporiki-din-est-carrefour-pleaca-9752836
9752836
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.