Economia a scăzut cu 0,2% în ultimul trimestru din 2011. Cum arată estimările pentru 2012

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 15 februarie 2012 14 afişări

Produsul intern brut în ultimul trimestru din 2011 a scăzut cu 0,2%, în termeni reali, faţă de trimestrul precedent, a comunicat Institutul Naţional de Statistică.

Conform estimărilor-semnal comunicate miercuri de INS, PIB a crescut însă cu 1,9% în serie brută şi cu 2,1% în serie ajustată sezonier faţă de ultimul trimestru al anului 2010.

În trimestrul al treilea, economia României crescuse cu 1,8% faţă de perioada aprilie-iunie.

În anul 2011, comparativ cu 2010, PIB (serie brută) s-a majorat cu 2,5%, ceea ce corespunde cu ultima estimare făcută publică de preşedintele Traian Băsescu, în urmă cu o săptămână.

Datele provizorii privind evoluţia PIB, care vor confirma sau vor infirma estimările-semnal publicate miercuri, vor fi comunicate la data de 6 martie. Eurostat va publica miercuri, la rândul său, estimările de evoluţie a PIB în ultimul trimestru din 2011 pentru ţările din UE şi zona euro.

Vlad Muscalu, economistul-şef al ING Bank România, afirmă că rezultatul pe trimestrul al patrulea din 2011 este inferior estimărilor băncii, care aştepta o stagnare. "Deşi contractarea economiei este mică, ea va influenţa însă aşteptările pentru viitor, mai ales în condiţiile în care multe ţări europene au furnizat surprize relativ pozitive în privinţa evoluţiei PIB în ultimul trimestru", afirmă Muscalu.

"Ne-am aşteptat ca economia să reintre pe minus în prima parte a lui 2012, dar faptul că s-a întâmplat deja mai devreme este îngrijorător", precizează economistul.

Analiştii Citigroup, care au estimat şi ei anterior o creştere de 2,5% în 2011, se aşteaptă ca în 2012 creşterea să încetinească la 1,7%, din cauza mediului economic mai dificil din zona euro. "Forţa cererii interne şi capacitatea autorităţilor de a absorbi fondurile europene structurale vor juca un rol important în influenţarea performanţei economice în acest an", apreciază analiştii grupului american.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/economia-a-scazut-cu-0-2-in-ultimul-trimestru-din-2011-cum-arata-estimarile-pentru-2012-9236757
9236757
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.