Dragoş Damian, Terapia Cluj: Nicolae Ciucă, câţi dintre delegaţii de la Consiliul Naţional al PNL de duminică au construit o fabrică? Câţi conduc sau au condus o fabrică? Câţi au intrat într-o fabrică în ultimii patru ani? Câţi au vorbit cu un şef de fabrică în ultimul an?

Autor: Dragos Damian Postat la 15 septembrie 2024 33 afişări

Dragoş Damian, Terapia Cluj: Nicolae Ciucă, câţi dintre delegaţii de la Consiliul Naţional al PNL de duminică au construit o fabrică? Câţi conduc sau au condus o fabrică? Câţi au intrat într-o fabrică în ultimii patru ani? Câţi au vorbit cu un şef de fabrică în ultimul an?

Nicolae Ciucă a intrat în multe fabrici în ultimii ani şi, în orice caz, credem (sperăm) că mulţi membrii marcanţi PNL au avut contacte cu fabricile din România. Doctrinar cel puţin principiile liberale ale economiei sunt favorabile mediului de afaceri.

Ne plac cum sună conceptele generoase ”linia roşie a cotei unice” şi ”fără taxe noi”, însă diavolul stă în detalii, pentru că în România avem un festival criptic de încălcare flagrantă tocmai a celor doua concepte.

Amnistia fiscală dată recent este o formă distorsionată de încălcare a conceptelor ”linia roşie a cotei unice” şi ”fără taxe noi”.

Apropierea notorie a unor sectoare din mediul de afaceri de un partid sau de altul pentru a obţine sectorial ajutor de stat, facilităţi, scutiri, amnistii şi alte foloase este o alta încălcare perfidă a conceptelor ”linia roşie a cotei unice” şi ”fără taxe noi”.

Menţinerea cu proptele a zeci de companii de stat care înregistrează pierderi de ani de zile este alt exemplu de viciere a conceptelor ”linia roşie a cotei unice” şi ”fără taxe noi”.

Şi, nu în ultimul rând, criminalitatea fiscală de nestăvilit - ne lovim la tot pasul de evaziune fiscala şirag muncă la negru - râde în faţă conceptelor ”linia roşie a cotei unice” şi ”fără taxe noi”.

Nicolae Ciucă, să avem curaj sa privim realitatea în faţă. Pică economia pentru ca pică producţia industrială din România. Şi nu are legătură cu principiile ”linia roşie a cotei unice” şi ”fără taxe noi”.

Scade cererea, în special pe piaţa internă, fabricile din ţară sunt incapabile să facă faţă importurilor, produsele importate au preţuri mai mici pentru că sunt subvenţionate la ele în ţară.

Resursa umană calificată şi specializată este inexistentă, sistemul de învăţământ este total decuplat de piaţa muncii, copiii fie nu stau la şcoală fie pleacă din ţară. Învăţământul dual nu funcţionează pentru că în lipsa unor măsuri de reţinere a absolvenţilor care au primit bursă vom trimite la export resursă umană calificata şi specializată pe banii noştri.

Aprobările pentru finanţările investiţiilor industriale noi se dau foarte încet şi greoi, durează ani de zile până se pune în execuţie un proiect.  

Lanţurile de aprovizionare cu echipamente, materii prime şi materiale sunt tot mai lungi şi mai scumpe din cauza conflictului din Marea Roşie şi datorita complicaţiilor incredibile din Schengen-ul terestru.

Colectarea creanţelor începe să devina o problemă critică, în special când este vorba de proiecte finanţate din fonduri publice, întârzierile la plata de aproape un an sunt noua normalitate.

Nicolae Ciucă, tot mai mult din ce consumam vine din fabrici din alte ţări pentru ca noi nu mai avem fabrici şi uzine. Toata tehnologia, materiile prime şi materialele pentru marile proiecte din PNRR vin din import pentru că noi nu mai avem fabrici şi uzine. Toata tehnologia, materiile prime şi materialele din Green Deal şi Digital vin din import pentru că noi nu mai avem fabrici şi uzine. Ce mai, toate lucrările de refacere după inundaţiile de săptămâna trecuta vor fi executate cu materiale care vin import pentru că noi nu mai avem fabrici şi uzine.

Mi-aş dori să nu fie aşa, o spun cu simpatie, dar până şi banalele batiste vin din import.

O să stăm cu mâna întinsă la străini să primim şi cele mai banale lucruri de care avem nevoie. Deja stăm cu mâna întinsă pentru mâncare, chimie, energie şi apărare.

Nicolae Ciucă, vorba lui Ion şi Gheorghe din Poplaca care pierd trenul ce trebuia să-i ducă la Bucureşti să vândă telemea, ii bai când n-ai lucrul tău.

Avem nevoie de fabrici şi uzine la noi în ţară, mâncare, chimie, energie, apărare.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
fabrica,
intrare

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.