Dominique Strauss-Kahn a iesit din inchisoare. El va primi de la FMI o compensatie de 250.000 $

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 20 mai 2011 34 afişări

Fostul director executiv al FMI, Dominique Strauss-Kahn, va primi o plata compensatorie de 250.000 de dolari (circa 175.000 de euro), insa pensia si platile conexe in urmatorii ani vor fi in suma mult mai mica, a anuntat Fondul Monetar International.

"Pensia si drepturile conexe la care are dreptul fostul director executiv au fost mult supraestimate in presa in ultima saptamana, pornind in mod eronat de la cuantumul platii compensatorii de la incetarea contractului", afirma FMI, intr-un comunicat citat de Reuters.

Strauss-Kahn a fost numit director executiv al FMI la 1 noiembrie 2007, cu un mandat de cinci ani. Salariul sau anual a fost stabilit la 420.930 de dolari, la care se adauga o indemnizatie anuala de 73.350 de dolari "pentru intretinerea, in interesul FMI, a unui stil de viata adecvat functiei si necesitatilor de reprezentare ale Fondului". Atat salariul, cat si indemnizatia au fost indexate anual in functie de inflatia din zona Washington.

Dominique Strauss-Kahn a fost eliberat vineri din inchisoarea new-yorkeza Rikers Island, dupa plata cautiunii de 1 milion de dolari si contractarea unei polite de asigurare de 5 milioane. Conform asiguratorului de cautiune, Ira Judelson, milionul a fost platit de sotia lui Strauss-Kahn, Anne Sinclair, iar polita a fost garantata cu apartamentul din Washington al celor doi soti.

Problema cazarii lui s-a complicat initial, sustine tabloidul New York Post, dupa ce a cazut planul Annei Sinclair de a inchiria un apartament in eleganta cladire Bristol Plaza din Manhattan, intrucat "cineva suspus din cladire" ar fi aflat si s-ar fi opus ca fostul sef al FMI sa se mute acolo. Eliberarea din penitenciar era conditionata de mutarea intr-o locuinta unde sa se gaseasca deja echipamente de supraveghere video si pazita de firma de securitate angajata, pe cheltuiala acuzatului, sa vegheze ca acesta sa nu plece din tara pe durata procesului in care e acuzat de agresiune sexuala contra cameristei de la Sofitel. Firma respectiva, Stroz Friedberg, s-a ocupat anterior si de faimosul escroc Bernard Madoff.

Judecatorul cazului, Michael Obus, a anuntat insa ca acuzatul este eliberat din penitenciar conform planului si va fi transferat intr-o locuinta provizorie din New York, situata, conform procurorilor, undeva in apropiere de Ground Zero, locul fostului World Trade Center. Ex-seful FMI va ramane in custodia firmei de securitate, care il va supraveghea 24 de ore din 24. Conform postului WNBC-TV, preluat de UPI, Strauss-Kahn nu va avea voie sa paraseasca locuinta decat pentru un singur serviciu religios pe saptamana, consultatii la doctor, vizite la avocat si infatisari in procesul sau, ce va incepe la 6 iunie.

FMI a precizat, intr-un comunicat separat, ca tarile membre pot sa-si desemneze candidati la functia de director executiv, ramasa vacanta, in perioada 23 mai-10 iunie. Consiliul director al FMI se va intalni cu toti candidatii, daca sunt mai putin de patru, sau va face o lista scurta daca sunt mai multe propuneri, urmand sa-l desemneze pe noul director pana la 30 iunie.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/dominique-strauss-kahn-a-iesit-din-inchisoare-el-va-primi-de-la-fmi-o-compensatie-de-250-000-s-8277253
8277253
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.