Dogma nr. 1: Pieţele financiare au întotdeauna dreptate

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 27 aprilie 2013 51 afişări

Faptul că discursul în favoarea unei temperări a politicilor de austeritate a ajuns, în fine, la Bruxelles nu e decât ultima fază a unei evoluţii care nu a început cu recenta descoperire a faimoasei erori de calcul din studiul Rogoff-Reinhart din 2010, care susţinea că şansele unei economii de a creşte se reduc drastic dacă datoria publică trece de 90% din PIB.

Dogma nr. 1: Pieţele financiare au întotdeauna dreptate

Toamna trecută, când demonstraţiile anti-austeritate tindeau să se extindă în Europa, Christine Lagarde, şefa instituţiei, pleda pentru o austeritate calibrată la situaţia fiecărei ţări şi "prietenoasă pentru creşterea economică", iar Olivier Blanchard, economistul-şef al FMI, recunoştea în ianuarie anul acesta că Fondul a ratat prognozele pentru Grecia şi alte ţări europene, fiindcă n-a înţeles modul cum politicile de austeritate subminează creşterea economică.

Acum, preşedintele CE, Jose Barroso (foto stânga), afirmă că "austeritatea şi-a atins limitele în multe privinţe", iar comisarul pentru economie şi finanţe, Olli Rehn, spune că statele UE îşi pot permite să ia măsuri de consolidare fiscală într-un ritm mai lent, fiindcă deja eforturile de până acum le-au câştigat credibilitatea pieţelor.

Glasul (porunca) pieţelor a fost exprimat(ă) clar de Bill Gross, managerul Pimco, cel mai mare fond de obligaţiuni din lume, unul dintre marii jucători contra monedei euro şi un mare promotor al reducerii datoriilor prin tăieri de cheltuieli publice (ca toţi investitorii în obligaţiuni). Acum, Gross susţine în Financial Times că "austeritatea fiscală pe termen scurt nu produce creştere economică" şi că investitorii în obligaţiuni "vor şi ei creştere", fiindcă o ţară care intră în recesiune din cauza austerităţii e prost văzută de pieţe şi îi cresc costurile de îndatorare. QED.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/dogma-nr-1-pietele-financiare-au-intotdeauna-dreptate-10809998
10809998
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.