Dobriţoiu vrea să îl cheme pe Duşa la audiere pentru a elucida cazul Robert Turcescu

Autor: Andi Manciu Postat la 23 septembrie 2014 35 afişări

Preşedintele Comisiei de apărare din Senat, Corneliu Dobriţoiu (PNL), a declarat, marţi, că va cere audierea ministrului Apărării, Mircea Duşa, pentru a lămuri cazul jurnalistului Robert Turcescu, decizia asupra acestei propuneri aparţinând însă comisiei.

”Dacă Turcescu a fost acoperit, categoric că nu vom primi nicio informaţie. Dacă Turcescu nici nu a existat în evidenţele Direcţiei Generale de Informaţii Militare sau Direcţiei Generale de Informaţii a Armatei, categoric asta se poate spune: «Nu a existat Turcescu în evidenţele noastre, punct»”, a declarat Dobriţoiu.

Fostul ministru al Apărării Corneliu Dobriţoiu declara, luni, că Robert Turcescu face ”o mascaradă”, el precizând că livretul militar atestă calitatea de cadru militar în rezervă, şi nu activ, iar cadrele în rezervă nu primesc soldă decât pentru perioadele de concentare pentru pregătire militară.

”Ce ofiţer acoperit, spun eu, îi atestă gradul şi funcţia într-o instituţie sau specialitatea militară? Deci, ce pot să spun... Aceasta este o mascaradă a domnului Turcescu în care încearcă să atragă instituţii ale statului, inclusiv răspunderea penală din partea domniei sale, pentru a ţine cald un subiect. Referitor la informaţiile care au apărut ieri pe presă, cu fotografii anexate, am nişte comentarii de făcut în sensul că livretul militar atestă calitatea de cadru militar în rezervă, şi nu activ, a celui care îl posedă. Din câte ştiu, şi-mi aduc aminte bine, domnul Turcescu nu mai avea calitate de ofiţer în rezervă a Ministerului Apărării Naţionale. Ori, de aici până la ofiţer acoperit... Am văzut şi nişte hârtiuţe acolo prin care erau prezentate nişte cifre, mă rog”, a spus Dobriţoiu, preşedinte al Comisiei de apărare din Senat.

El a menţionat că în cazul ofiţerilor în rezervă aceştia ”primesc soldă doar în situaţia în care sunt concentraţi pentru activităţi de pregătire militară, şi numai pentru perioada respectivă”.

”În rest, nimeni nu primeşte niciun leu de la Ministerul Apărării, ori eu nu-mi aduc aminte în calitatea de ministru să fi semnat vreun ordin de concentrare pentru domnul Turcescu. Am semnat, e adevărat, un ordin pentru retragerea gradului de locotenent-colonel, având în vedere faptul că acesta a fost obţinut în mod oneros. Mai departe, toată povestea cu ofiţer acoperit, descoperit.... cred că este o temă recurentă celei lansate de către preşedinte şi probabil că într-un puseu aşa de conştiinţă domnul Turcescu a ţinut să genereze senzaţie”, a mai spus Dobriţoiu.

MApN a precizat luni că nu face niciun fel de comentariu legat de cazul jurnalistului Robert Turcescu - care a dezvăluit că a fost ofiţer acoperit -, ministerul precizând că aplică legile ţării şi că, dacă se vor constata nereguli, alte instituţii ale statului sunt abilitate să se pronunţe.

”În legătură cu informaţiile referitoare la Robert Turcescu, apărute în spaţiul public în ultimele zile, facem următoarele precizări: Ministerul Apărării Naţionale nu face niciun fel de comentariu pe marginea acestui subiect. MApN aplică legile ţării şi consideră că dezbaterile care pot aduce atingere imaginii Armatei României nu sunt benefice. Dacă se vor constata nereguli, alte instituţii ale statului sunt abilitate să se pronunţe”, se arată într-un comunicat al MApN.

Duminică, jurnalistul Robert Turcescu a dezvăluit pe blogul său că a fost locotenent colonel sub acoperire. Postarea intitulată ”Mărturise şi spovedanie” a fost însoţită de copii ale unui livret militar cu fotografia sa şi două ştate de plată. Pe livretul militar apare ştampila MApN - UM 02515.

"Da, am fost lt -colonel sub acoperire. Public mai jos câteva dintre ştatele de plată, cu sumele de bani pe care le-am primit", a scris Turcescu pe blogul personal. "Am ales să nu-l trădez pe bunul Dumnezeu şi să fac această mărturisire publică. Refuz să fiu Iuda în faţa lui Christos, chiar dacă astăzi, celor ce vor citi şi vor vedea acest text poate că nu le va fi foarte clar ce se întâmplă. Rugaţi-vă pentru mine şi cu mine să fim iertaţi şi izbăviţi. Sunt pregătit să îndur oprobiul public, îl merit, dar sper să avem parte de legi şi de judecători drepţi. Cu Dumnezeu înainte şi va fi bine! Vă cer iertare tuturor", a mai scris acesta.

Duminică seară, într-o emisiune la postul B1 TV, el a confirmat că documentele sunt reale, fără a spune al cărei instituţii ar fi fost ofiţer acoperit. Turcescu a spus că este dispus oricând va fi chemat în faţa judecătorului să spună tot ceea ce ştie despre aceste documente.

Robert Turcescu a anunţat totodată că se retrage din presă.

În anul 2012, Ministerul Apărării Naţionale a confirmat că jurnalistul Robert Turcescu primise gradul de locotenent-colonel. Turcescu apărea pe o listă împreună cu politicieni, foşti miniştri, primari, preşedinţi, alţi jurnalişti. Atunci, Robert Turcescu, a susţinut, într-o scrisoare adresată MApN, că pentru el acest lucru reprezintă o „regretabilă eroare” şi solicită de urgenţă „îndreptarea acestei situaţii prin revenirea la starea de fapt: cetăţean român care nu şi-a satisfăcut stagiul militar şi, prin urmare, nu poate aparţine corpului ofiţeresc al Armatei Române”. Robert Turcescu spunea, că în situaţia în care nu i se va anula gradul primit „în mod accidental”, va „acţiona în judecată MApN pentru prejudicii grave de imagine şi tragerea la răspundere a celor care se fac vinovaţi de acest lucru".

MApN a dat publicităţii în august 2012 o listă cu cei cărora le-au fost acordate grade militare în perioada 2010-2012 şi pentru care s-au înregistrat nereguli, în care apăreau inclusiv politicieni, sportivi renumiţi şi în care se regăsea şi numele lui Robert Turcescu. Ulterior, Ministerul a retras toate aceste grade acordate cu nereguli.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
SENAT,
DUŞA,
TURCESCU
/actualitate/dobritoiu-vrea-sa-il-cheme-pe-dusa-la-audiere-pentru-a-elucida-cazul-robert-turcescu-13328306
13328306
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.