Sergiu Oprescu este un pionier al pieţei de capital încă de la finalul anilor ‘90

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 14 decembrie 2012 92 afişări

Între cei 100 de manageri votaţi pentru topul de faţă figurează doar şase şefi de bancă; între ei sunt doar patru români - Mişu Negriţoiu, Radu Gheţea, Răsvan Radu şi Sergiu Oprescu; dintre aceştia, poziţii de CEO au doar ultimii trei, iar doar ultimii doi au reuşit să rămână în fruntea unor bănci cu capital majoritar străin.

E într-un fel o poveste cu tâlc despre sistemul bancar românesc, dominat de bănci străine, dar unde ani de zile a existat speranţa că vor fi promovaţi treptat tot mai mulţi manageri autohtoni în locul expaţilor. La Alpha Bank, Sergiu Oprescu insistă că acest lucru s-a realizat deja, declarându-se chiar contrariat de titlurile standard din presă care încep cu "Grecii de la Alpha Bank", atâta vreme cât în toată conducerea executivă actuală a băncii nu mai există decât un singur expat, reprezentant al acţionarului elen Alpha Group. Oprescu e un pionier al pieţei de capital încă de la finalul anilor '90, când i-a convins pe acţionarii de la Alpha să lanseze în România credite ipotecare pe 10 ani pentru persoane fizice, într-o perioadă când creditele nici pentru firme nu depăşeau 5 ani; acum, inovaţia vizată de el este rafinarea pieţei cu obligaţiuni ipotecare (covered bonds), un instrument util pentru echilibrarea portofoliilor de credite ale băncilor, în condiţiile în care România este singura ţară din UE fără emisiuni de obligaţiuni ipotecare. Oprescu este de formaţie inginer de aeronave, domeniu în care a şi lucrat şase ani, după care s-a reorientat spre banking, mai întâi ca evaluator de garanţii materiale la BRCE, iar din 1994 în cadrul grupului elen Alpha Bank, care intra atunci pe piaţa românească. În 1996 absolvă Graduate School of Banking, University of Colorado, în 2001 este desemnat vicepreşedinte executiv al Alpha Bank România, iar din 2007 devine preşedinte executiv al băncii.


Business Magazin a lansat luni, 12 noiembrie 2012, a treia editie a catalogului 100 CEI MAI ADMIRATI CEO DIN ROMANIA. Detalii aici.

Urmărește Business Magazin

/lideri/sergiu-oprescu-este-un-pionier-al-pietei-de-capital-inca-de-la-finalul-anilor-90-10393104
10393104
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.