Directorul FMI, Dominique Strauss-Kahn, inculpat la New York pentru agresiune sexuala

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 15 mai 2011 33 afişări

Dominique Strauss-Kahn, directorul general al FMI, a fost retinut sambata pe aeroportul John F. Kennedy din New York, ca urmare a plangerii unei cameriste de la un hotel din Times Square, care sustine ca a agresat-o sexual.

Seful FMI a fost retinut de ofiteri ai Autoritatii Portuare din New York, cu numai cateva minute inainte sa se imbarce intr-un avion Air France cu destinatia Paris, transmit agentiile internationale de presa. El a fost predat politiei din Manhattan, care investigheaza un "atac brutal", atribuit lui Strauss-Kahn, asupra unei angajate a hotelului Sofitel.

Un comisar de politie a precizat ca menajera, in varsta de 32 de ani, a intrat in camera lui Strauss-Kahn spre a face curatenie, sambata la pranz. Directorul FMI a iesit din baie in pielea goala si ar fi incercat sa-i smulga hainele si s-o forteze sa-i faca sex oral, dar ea a scapat si a fugit la receptie, alertand conducerea hotelului, care a anuntat politia. Cand politistii au ajuns la hotel, Strauss-Kahn deja plecase spre aeroport, lasandu-si in camera telefonul mobil si alte obiecte. "Victima a fost dusa la spitalul Roosevelt din Manhattan, unde a fost tratata pentru traume minore", a declarat comisarul Paul Browne pentru CNN.

Procurorii din New York l-au acuzat pe Strauss-Kahn de agresiune sexuala, tentativa de viol si sechestrare de persoana este iminenta. Potrivit avocatului sau, Benjamin Brafman, citat de Reuters, seful FMI isi va sustine nevinovatia in raport cu toate capetele de acuzare.

SFARSITUL EPOCII STRAUSS-KAHN LA FMI

Un membru al boardului FMI a declarat pentru Wall Street Journal ca daca investigatia va duce la acuzarea lui Strauss-Kahn, conducerea Fondului se va intruni pentru a decide masurile care trebuie luate. Washington Post il citeaza pe Eswar Shanker Prasad, profesor de economie la Cornell, in a carui opinie "acest episod sordid va marca sfarsitul lui Strauss-Kahn ca lider al FMI, chiar daca isi va pastra functia, ceea ce e foarte putin probabil".

Dominique Strauss-Kahn, in varsta de 62 de ani, fost profesor de economie, deputat si apoi ministru de finante, a preluat sefia FMI in 2007, calitate in care a promovat sustinerea tarilor afectate de criza financiara si preocuparea pentru protectia sociala a celor vulnerabili la masurile de austeritate. Duminica, seful FMI urma sa aiba o intalnire cu cancelarul german Angela Merkel, pe tema ajutorului comun UE-FMI pentru Grecia. Intalnirea a fost anulata.

Strauss-Kahn este considerat cel mai bine plasat candidat al Partidului Socialist din Franta pentru presedintia tarii, depasindu-l actualmente in sondaje nu numai pe presedintele Nicolas Sarkozy, dar si pe Marine Le Pen, candidata Frontului National, principala rivala a lui Sarkozy. In ultimele saptamani a fost tinta unei campanii de presa pe tema stilului sau de viata luxos, aparent nepotrivit cu un om de stanga.

Casatorit cu jurnalista de televiziune Anne Sinclair, tata a patru copii din alte doua mariaje anterioare si afemeiat notoriu, francezul a fost implicat in 2008 intr-un scandal legat de o relatie sexuala cu una dintre subordonate, Piroska Nagy, oficial la departamentul FMI pentru Africa. Strauss-Kahn si-a pastrat functia la FMI, dar si-a cerut scuze, catalogand povestea drept o "serioasa eroare de judecata" din partea sa. Nagy si-a dat demisia si s-a mutat ulterior la BERD.

Cazul din 2008 intervenea la un an dupa explozia altui scandal din acelasi mediu al institutiilor financiare internationale, in urma caruia Paul Wolfowitz, presedinte pe atunci al Bancii Mondiale, si-a dat demisia din functie. Wolfowitz, si el casatorit, avusese o relatie amoroasa cu Shaha Riza, director de relatii externe al Bancii Mondiale.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/directorul-fmi-dominique-strauss-kahn-inculpat-la-new-york-pentru-agresiune-sexuala-8267255
8267255
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.