Despăgubirile pentru foştii proprietari, o poveste fără sfârşit

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 09 martie 2013 29 afişări

Acţiunile Fondului Proprietatea au crescut pe parcursul săptămânii, depăşind 0,6 lei pe unitate, preţ nemaiatins din 2011, după ce instituţia a anunţat la BVB că Tribunalul Bucureşti a respins contestarea de către acţionara Ioana Sfârăială a deciziei acţionarilor privind începerea programului de răscumpărare a acţiunilor proprii de către Fond. Acţionarii au decis la 25 aprilie 2012 începerea programului de răscumpărare a 1,1 mld. acţiuni reprezentând 8,2% din capitalul social.

În paralel, chestiunea despăgubirilor pentru proprietarii de imobile naţionalizate reintră în actualitate, ţinând cont că în aprilie expiră termenul până la care România s-a angajat faţă de CEDO să adopte o nouă lege, iar statul practic nu mai are acţiuni la FP. Guvernul ar urma să despăgubească în bani, în perioada 2014-2017, foştii proprietari ale căror dosare au fost deja soluţionate, oferindu-le puncte cu valoare nominală de 1 leu cu care ei vor putea cumpăra case ori pe care le vor putea preschimba în bani.

Guvernul a anunţat că îşi va asuma răspunderea în Parlament la 19 martie pentru noua lege a restituirii proprietăţilor, în care va figura şi instituirea unui impozit de peste 50% pentru tranzacţiile financiare speculative. Acesta se va aplica acelora care au cumpărat drepturi litigioase de proprietate şi ar putea fi cuprins între 50% şi 84%. Noua lege ar urma să fie bătută în cuie la şedinţa USL din următoarea săptămână.

Interesant e că senatorul M. R. Ungureanu, intens criticat anul trecut de foştii proprietari, din cauza felului cum a ratat rezolvarea chestiunii despăgubirilor pentru proprietarii de case naţionalizate, a depus la Senat un proiect de lege rival pe această temă, iniţiat de el şi susţinut de PDL, astfel încât Guvernul să nu-şi mai poată asuma răspunderea, întrucât trebuie să ia act că există deja o propunere legislativă la Parlament.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/despagubirile-pentru-fostii-proprietari-o-poveste-fara-sfarsit-10656958
10656958
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.