Desi nu sunt mai sanatosi, bolnavii reduc in fiecare luna consumul de medicamente

Postat la 23 martie 2010 20 afişări

Reducerea preturilor la medicamente nu numai ca nu a condus la cresterea consumului acestora la nivelul nevoilor de tratament, dimpotriva a diminuat accesul la tratament al pacientilor iar acest lucru este relevat prin analiza evolutiei pietei farmaceutice romanesti.

Tratamentul medicamentului in spiritul bunurilor de larg consum este eronata, in sensul in care un bolnav nu va utiliza mai multe medicamente decat are nevoie, chiar daca pretul acestora scade. In conditiile in care tratamentul medicamentos reprezinta in majoritatea cazurilor finalitatea actului medical, si nici tratamentul chirurgical nu se poate efectua fara anumite medicamente, selectia naturala practicata in prezent pune in pericol viata si sanatatea pacientilor din ratiuni inguste, iar acesta este un fenomen grav si inacceptabil in raport cu standardele europene.

Potrivit Cegedim, scaderea este prezenta, in proportii diferite, pe toate canalele de distributie: la nivelul farmaciilor scaderea a fost de 6,7% (la medicamente Rx fiind de -2,2%, iar OTC de -14,5%), iar la nivelul spitalelor de -22,0%.

In 2009 in spitale, scaderea anuala in zile de tratament a fost de 11,1%. Lucrurile au cotinuat sa se deterioreze in luna ianuarie, perioada in care s-a inregistrat o reducere de 17.0% fata de aceeasi luna a anului trecut.

Petru Craciun, directorul general al Cegedim, companie de studii si analize de piata specializate privind industria de ingrijire a sanatatii, sustine ca aceasta performanta negativa releva ca nivelul ingrijirilor, si implicit a tratamentellor cu medicamente in spitale, este in degradare continua si ca nevoile de tratament se indreapta de nevoie preponderent catre farmacii, a caror pondere in volumul total al medicamentelor livrate a crescut de la o medie anuala de 93,6% in 2009 la 94,4% in ianuarie 2010.

In concluzie, scaderea accesului pacientilor la tratamentele din spitale (medicatie cu valoare ridicata - la o cota de piata in volum de 6,4%, ponderea lor valorica era de 12,1% din total in 2009 - care ar trebui administrata gratuit) pune presiune atat pe resursele cetatenilor cat si pe farmacii.

Urmărește Business Magazin

Citeşte pe Gandul.ro

/actualitate/desi-nu-sunt-mai-sanatosi-bolnavii-reduc-in-fiecare-luna-consumul-de-medicamente-5770711
5770711
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.