Dell, întoarcerea la modelul antreprenorial

Autor: Anca Barbulescu Postat la 10 februarie 2013 23 afişări

Dincolo de numerele tranzacţiei, de ordinul miliardelor de dolari, intenţia lui Michael Dell de a-şi delista compania de la bursă devine un experiment interesant: cum poate o companie care a atins nişte limite să îşi redefinească strategia.

Deşi se află pe un loc fruntaş în ierarhia producătorilor de PC-uri, compania a pierdut startul în cursa smartphone-urilor şi a tabletelor, precum şi cu tranziţia către cloud computing şi se confruntă cu pericolul scăderii masive a vânzărilor. De aceea, Michael Dell a preferat să se întoarcă la abordarea antreprenorială, iar după delistare compania va traversa, probabil, un proces amplu de reorganizare a activităţii. Valoarea tranzacţiei este de 24 miliarde de dolari, iar Michael Dell va păstra controlul, în timp ce Microsoft va deveni unul dintre cei mai importanţi acţionari.

Microsoft va investi două miliarde de dolari la Dell prin această operaţiune, iar fondul Silver Lake Management va aduce peste un miliard de dolari. Michael Dell va contribui cu participaţia pe care o deţine, de 15,7%, evaluată la 3,6 miliarde de dolari, şi va investi alte 700 milioane de dolari cash din averea personală pentru a întregi pachetul majoritar.

Producătorul de PC-uri este listat la bursă de 25 de ani. Compania a fost fondată cu aproape 30 de ani în urmă în campusul Universităţii din Texas cu un capital de 1.000 de dolari. La un moment dat, valoarea de piaţă a companiei depăşea 100 miliarde de dolari. Dell a fost cel mai mare producător de PC-uri până în 2007, când a fost depăşit de Hewlett-Packard, răsturnare care l-a determinat pe Michael Dell să revină în funcţia de CEO după o pauză de trei ani.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
IT&C,
Dell,
delistare,
bursa,
Michael Dell,
Microsoft
/actualitate/dell-intoarcerea-la-modelul-antreprenorial-10552993
10552993
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.