Definitia iesirii din criza

Postat la 13 noiembrie 2010 26 afişări

Sustinand cauza unui moratoriu asupra disputelor politice pana se aproba in Parlament legile cerute de FMI (legea salarizarii unitare, legea bugetului si legea pensiilor), presedintele Traian Basescu a declarat ca incheierea cu succes a acordului cu FMI ar marca “inceputul iesirii Romaniei din criza”, pentru ca va insemna “incheierea crizei de credibilitate externa pe pietele financiare”.

"Reconstructia credibilitatii economiei romanesti ar influenta pozitiv capacitatea noastra de a aplica masuri de stimulare a economiei. Aceasta ar reprezenta un raspuns eficient la efectele crizei economice. Consecintele directe ale cresterii credibilitatii Romaniei in plan economic ar fi pozitive in primul rand pentru ca Romania ar redeveni atractiva pentru investitia straina. Iar sporirea investitiilor straine, la randul lor, ar conduce la cresterea locurilor de munca si la cresterea veniturilor", a declarat presedintele Basescu in fata Camerelor reunite ale Parlamentului.

E adevarat, toti analistii economici vorbesc despre instabilitatea politica drept prim risc pentru ducerea la bun sfarsit a acordului cu FMI si inclusiv pentru eliberarea urmatoarelor transe de credit, conditionate de o dificila adoptare in Parlament a unui buget pe 2011 cu un deficit de 4,4% din PIB. Insa nimeni nu pune semnul echivalentei intre terminarea actualului acord si iesirea din criza (fie ea si criza de credibilitate), tocmai pentru ca adoptarea celor trei legi sau taierea investitiilor pentru incadrarea in deficitul bugetar convenit cu FMI nu inseamna decat niste premise de igiena economica, nicidecum reforma reala a sectorului public (cea pe care guvernul a intarziat-o doi ani, fara ca aceasta sa impiedice acordul cu FMI sa mearga inainte sau Fondul sa supraestimeze constant sansele Romaniei de a iesi din recesiune in 2010) si cu atat mai putin libertatea Guvernului de a aloca bani pentru investitii necesare relansarii economiei. Cat despre iesirea din recesiune, aceasta e o alta poveste, depinzand de doi factori esentiali - o redresare economica suficient de solida in UE, de care Romania depinde prin exporturi, si o relansare a cererii interne, pe masura ce efectele concedierilor si ale reducerilor de salarii din sectorul bugetar se vor fi resorbit in economie.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
economie,
FMI,
criza,
Romania,
credit,
Basescu,
buget,
deficit,
pensii,
salarii
/actualitate/definitia-iesirii-din-criza-7712045
7712045
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.