Declaraţii de la MAI. Ce avem voie să facem şi ce nu de mâine: fără fotbal sau ieşiri fără motive întemeiate

Autor: Ioana Matei Postat la 24 martie 2020 992 afişări

Declaraţii de la MAI. Ce avem voie să facem şi ce nu de mâine: fără fotbal sau ieşiri fără motive întemeiate

Marcel Vela, Ministrul de Interne al ţării, a revenit cu declaraţii după discursurile de astăzi ale Preşedintelui  Klaus Iohannis, precum şi al Premierului Ludovic Orban.

Astfel, de mâine, 25 martie, sunt interzise toate deplasările persoanelor, potrivit Ordonanţei Militare cu numărul 3, cu câteva excepţii:

- deplasarea în interes profesional;

- deplasarea pentru asigurarea de bunuri pentru persoane şi pentru animale (cumpărături);

- este permisă deplasarea pentru asistenţă medicală justificată;

- deplasarea pentru motive justificate, cum ar fi îngrijirea unor vârstnici sau a unor copii;

- deplasări scurte, în apropierea gospodăriei - sunt excluse activităţile sportive de echipă - de exemplu, fotbalul;

- deplasarea în scopul donării de sânge sau alte scopuri umanitare şi de voluntariat;

- deplasarea în scopul unor activităţi agricole;

- deplasarea pentru comercializarea de produse agroalimentare;

- circulaţia persoanelor de peste 65 de ani este permisă între 11 şi 13, dacă are ca scop cumpărăturile de alimente pentru persoane sau animale, asistenţă medicală care nu poate fi amânată sau făcută de la distanţă, asistenţa altor persoane vârstnice sau copii, deplasări scurte, cât şi pentru nevoile animalelor de companie domestice

- circulaţia persoanelor de peste 65 de ani este permisă şi în afara intervalului orar 11-13 în scopuri profesionale sau pentru practicarea activităţilor agricole.

Pentru dovada deplasărilor profesionale este nevoie de adeverinţă de la serviciu (care nu trebuie să fie neapărat ştampilată şi poate fi prezentată electronic) sau legitimaţie; liber profesioniştii şi cei care practică activităţi agricole prezintă o declaraţie pe proprie răspundere.

Prevederile de mai sus se aplică de mâine, 25 martie, începând cu ora 12.

O altă măsură introdusă astăzi îi vizează pe toţi cei care intră în ţară: se instituie metoda carantinării pentru toate persoanele care intră în ţară timp de 14 zile.

De asemenea, Autorităţile Administraţiei Publice locale trebuie să asigure îngrijirea persoanelor fără adăpost - măsura se aplică începând cu publicarea în Monitorul Oficial.

Administratorii pieţelor agroalimentare trebuie să asigure păstrarea unei distanţe sociale între toţi oamenii din piaţă.

Se suspendă toate zborurile efectuate de operatori economici aerieni între România şi Franţa şi Germania.

Documentele care expiră în perioada aceasta pot fi schimbate la 90 de zile după ce expiră starea de urgenţă.

Suspendarea temporară a activităţii comerciale care restrângea activitatea de comerţ cu amănuntul nu se aplică produselor electronice şi electrocasnice care asigură livrarea la domiciliu, precum şi celor care vând produse de optică.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.