Declaratia de avere a unui pirat somalez: venituri de 2,4 milioane de dolari in 2010

Autor: Ana Raduta Postat la 13 martie 2011 58 afişări

La doar doi ani de cand a decis se alature trupelor de pirati de pe coasta somaleza, Saeed Yare a devenit multimilionar in dolari.

"Nu este deloc usor sa fii pirat. Iti pui viata in pericol in permanenta, insa pentru mine a meritat tot efortul pentru ca acum ma bucur de statutul meu de magnat al piratilor", spune Saeed Yare, unul dintre cei care "au facut cariera in domeniu". Spune ca, de origine, este italian, iar acum traieste o viata lipsita de griji. Are 27 de ani, conduce o Toyota Landcruiser, ultimul model, si arata ca un veritabil om de afaceri, pus la patru ace, potrivit CNBC.

"E ca in orice joc al puterii - odata ce i-ai prins gustul, nu te mai poti desprinde. Unul dintre prietenii mei a murit recent intr-o misiune, insa a lasat in urma sa un milion de dolari", povesteste piratul. Deja "munca" sa nu se mai reduce doar la atacuri directe pe mare, ci a devenit mult mai complexa - investeste in anumite misiuni ofensive ale vaselor de pirati, dupa care isi recupereaza banii plus o cota parte din valoarea prazii. Spre exemplul, anul trecut a castigat 1,2 milioane de dolari de pe urma deturnarii vasului britanic Asian Glory, alti 700.000 de dolari in urma atacului efectuat asupra petrolierului Al Nisr Al Saudi si 500.000 de dolari, ca urmare capturarii vasului bulgar Panega. In total, veniturile lui Yare pentru anul 2010 s-au ridicat la 2,4 milioane de dolari.

De altfel, actiunile armate ale piratilor somalezi, desfasurate in Oceanul Indian si insulele Seychelles, le-au adus acestora castiguri de zeci de milioane de dolari anul trecut.

Yare spune ca modelul sau in "afaceri" a fost un pirat cu experienta, care i-a dat primele ponturi pentru o investitie de succes. "Am fost inspirat sa devin pirat adevarat in 2009. La inceput, am participat si eu la atacurile de pe mare, iar prima noastra prada a fost un petrolier din Arabia Saudita. Nu-mi venea sa cred cati bani am putut sa castigam atunci", povesteste Saeed Yare.

Povestea de viata a lui Yare se asemaana cu cea a majoritatii piratilor. Provine dintr-o familie saraca de pescari, iar tatal sau a inceput sa-i transmita aceasta indeletnicire inca de pe vremea cand avea noua ani, traseul sau in viata fiind in buna parte stabilit de familie. Avea sa continue traditia si sa traiasca de pe urma vanazrii de peste.

Aceasta perspectiva nu a fost insa niciodata multumitoare pentru tanarul Saeed, asa ca a inceput sa intre intr-o lume din care banii veneau repede, dar care era mult mai periculoasa - traficul de droguri. Castigurile din vanzarea de droguri i-au fost suficiente insa doar pentru o scurta perioada de timp, iar Yare a inceput sa caute noi metode care sa-l transforme intr-un om cu adevarat bogat. In lumea piratilor, impartirea banilor se face dupa reguli foarte stricte: piratii care deturneaza vasul primesc 50% din castiguri, cei care sponsorizeaza misiunea primesc 35%, iar cei care raman pe vas cat timp are loc atacul primesc 15%.

Yare spune ca a intrat in aceasta lume atras doar de castiguri, iar momentele in care a torturat sau omorat oameni au fost vazute doar ca "obligatii de serviciu, care nu i-au facut nicio placere". Cu toate acestea, este nemilos atunci cand vine vorba de planificarea unor misiuni de razbunare impotriva navelor care au facut victime printre pirati, in incercarea de a elibera ostatici si chiar acum lucreaza la astfel de planuri.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Declaratie de avere,
pirat,
somalez,
venituri
/actualitate/declaratia-de-avere-a-unui-pirat-somalez-venituri-de-2-4-milioane-de-dolari-in-2010-8054077
8054077
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.