Deci terminăm sau nu cu scandalurile politice?

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 09 septembrie 2012 24 afişări

În prima ieşire publică de după revenirea la Cotroceni, în faţa diplomaţilor români, preşedintele Traian Băsescu a renunţat la tema loviturii de stat, recomandând ambasadorilor să comunice străinătăţii că, deşi "o majoritate parlamentară a considerat că poate face ţăndări statul de drept" şi "a încălcat în mod grav criteriile de la Copenhaga, în mod deosebit criteriile politice", mai important e că instituţiile statului au rezistat şi democraţia rămâne solidă.

Tema loviturii de stat, adăugată la scandalul în sine al suspendării, deja s-a întors însă nu doar contra USL, ci contra României, atât prin amânarea aderării la Schengen şi continuarea monitorizării prin MCV, dar şi prin afirmaţii ca ale şefului Comisiei pentru Afaceri Europene din Bundestag, Gunther Krichbaum (PPE), care cere observatori OSCE la alegerile parlamentare din 9 decembrie, pe motiv de suspiciuni de fraudă masivă şi situaţie "extrem de critică" a democraţiei în România. Poate tocmai de aceea, sau şi de aceea, preşedintele Băsescu a ţinut să dea personal un semnal că lucrurile s-au întors la normal, prin scrisoarea de mulţumire adresată "liderilor europeni şi aliaţilor transatlantici care s-au pronunţat în favoarea României în timpul crizei politice", unde precizează că "instituţiile statului român democratic au ieşit întărite din această criză".

De partea cealaltă, responsabilitatea referendumului eşuat întârzie să fie asumată: fruntaşul PNL Ludovic Orban a preferat să arunce vina pe PSD, cu acuzaţia fantezistă că PSD e de vină pentru acceptarea pragului de prezenţă de 50%+1 la referendum. Dincolo de astfel de fumigene, la fel de stupide ca şi demonstraţiile solitare ale lui Ioan Ghişe împotriva invalidării referendumului ori asigurările lui Relu Fenechiu că vor continua demersurile pentru scoaterea lui Traian Băsescu de la Cotroceni, până la alegerile parlamentare nu se va mai întâmpla nimic în USL sau din partea USL, fiindcă nu e nici în avantajul electoral al PSD, cu atât mai puţin al aliatului său mai mic PNL ca USL să se rupă.

Aceasta nu înseamnă însă că spargerea USL nu rămâne un obiectiv al taberei pro-Băsescu, fie prin invitaţii adresate de Mihai-Răzvan Ungureanu membrilor PNL sătui de Crin Antonescu de a se înscrie în Alianţa România Dreaptă, fie prin alimentarea disensiunilor din USL, de genul afirmaţiilor lui Cezar Preda sau Mihail Neamţu că Ioan Rus, cel care a refuzat ajustarea listelor electorale în acord cu pretenţiile peneliştilor furioşi, ar fi un bun prim-ministru/lider al PSD, eventual într-o alianţă post-electorală cu PDL.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
politica,
UE,
alegeri,
Schengen,
OSCE,
USL,
Basescu,
PDL,
sondaje,
PNL,
PSD,
ARD
/actualitate/deci-terminam-sau-nu-cu-scandalurile-politice-10042218
10042218
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.