Decanul Facultăţii de Medicină de la UMF Iaşi, trimis în judecată pentru luare de mită

Autor: Florin Gheţău Postat la 04 iunie 2015 387 afişări

Decanul Facultăţii de Medicină din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie "Gr. T. Popa" Iaşi, Doina Azoicăi, a fost trimis în judecată pentru că ar fi înscris ilegal la facultate un cetăţean marocan, primind în schimb o tavă din cupru, argintată, şi un ceainic.

În acelaşi dosar, au mai fost trimişi în judecată prodecanul aceleiaşi facultăţi, Ionela Lăcrămioara Şerban, precum şi alte trei persoane - un medic ieşean şi doi cetăţeni străini.

Procurorii DNA Iaşi au dispus, joi, trimiterea în judecată, în stare de libertate, a decanului şi prodecanului Facultăţii de Medicină din cadrul UMF Iaşi, Doina Azoicăi, şi Ionela Lăcrămioara Şerban, acestea fiind acuzate că ar fi înscris ilegal la facultate un cetăţean marocan.

Doina Azoicăi şi Ionela Lăcrămioara Şerban vor fi judecate pentru luare de mită, abuz în serviciu şi fals intelectual.

Potrivit rechizitoriului întocmit de către procurori, pe 22 noiembrie 2014, decanul Facultăţii de Medicină Iaşi, Doina Azoicăi, a primit de la cetăţeanul marocan Haizoun El Houssine, ajutat de Agha Romeen, o tavă confecţionată din cupru, argintată, în greutate de 1.359 grame (valoare de piaţă minimă 800 lei) şi un ceainic argintat, confecţionat din alamă, cupru şi zinc (valoare de piaţă minimă 100 lei), pentru a accepta înscrierea la facultate, în mod nelegal, a fiului lui Haizoun El Houssine.

"La data de 18 noiembrie 2014, în calitate de decan, respectiv prodecan al Facultăţii de Medicină din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie «Gr. T. Popa» Iaşi şi membre ale Biroului Consiliu al respectivei facultăţi, inculpatele Azoicăi Doina şi Şerban Ionela-Lăcrămioara, prin semnarea procesului-verbal prin care a fost analizată solicitarea de înscriere la studii a fiului lui Haizoun El Houssine, au atestat în fals că au verificat actele de studii (în original) prezentate de acesta respectiv: scrisoarea de acceptare la studii (deşi candidatul nu a obţinut un astfel de document pentru anul II de studiu, ci doar pentru anul I), situaţia şcolară (la dosar există o foaie matricolă pentru anul II de studii ce poartă ştampila unei universităţi din Belgia, ştampilată, dar nesemnată de către reprezentanţii instituţiei, precum şi o copie a foii matricole aferente anului I de studii de la aceeaşi universitate, ştampilată, dar nesemnată), planul de învăţământ, programa analitică (la dosar există doar fişe ale disciplinelor descărcate la data de 01.11.2014 de pe site-ul universităţii din Belgia), fără că aceste înscrisuri să constituie documente de lucru prevăzute în «Procedura de lucru echivalare studii universitare de licenţă» adoptată în anul 2013 de Universitatea de Medicină şi Farmacie «Gr. T. Popa» Iaşi”, se arată în rechizitoriul procurorilor DNA Iaşi.

În 20 noiembrie 2014, decanul Doina Azoicăi a aprobat înscrierea la studii a fiului lui Haizoun El Houssine, direct in anul II, deşi, pe baza documentelor depuse anterior şi conform scrisorii de acceptare emise de Ministerul Educaţiei si Cercetării Ştiinţifice, tânărul nu putea fi înscris la studii decât în anul I.

Procurorii DNA susţin că bugetul Universităţii de Medicină şi Farmacie "Gr. T. Popa” Iaşi a fost prejudiciat cu suma de 5.000 euro, reprezentând taxa de şcolarizare pe care instituţia de învăţământ ar fi trebuit să o încaseze pentru anul I de studii.

Totodată, medicul ieşean Ligia Nicoleta Buhuş, trimisă în judecată în acelaşi dosar, tot în stare de libertate, pentru fals intelectual, este acuzat că a emis o adeverinţă din care rezultă că fiul lui Haizoun El Houssine se află în evidenţele cabinetului său medical şi că este sănătos, documentul fiind necesar pentru dosarul de înscriere la UMF Iaşi.

Potrivit procurorilor, tânărul originar din Maroc nu se afla în momentul respectiv în România.

Haizoun El Houssine şi Agha Romeen vor fi judecaţi sub control judiciar, cei doi fiind acuzaţi de dare de mită, respectiv complicitate la luare de mită.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Iaşi.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
DECAN,
MITĂ,
TRIMITERE JUDECATĂ
/actualitate/decanul-facultatii-de-medicina-de-la-umf-iasi-trimis-in-judecata-pentru-luare-de-mita-14403279
14403279
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.