De pe tronul Kremlinului Putin jubliează: Unitatea Europei se destramă în timp ce maşinăria de război rusă mătură oraşele din estul Ucrainei

Autor: Iulian Tenchiu Postat la 30 mai 2022 77 afişări

De pe tronul Kremlinului Putin jubliează: Unitatea Europei se destramă în timp ce maşinăria de război rusă mătură oraşele din estul Ucrainei

Robert Habeck, Ministrul german al Economiei, a avertizat că unitatea Europei în privinţa sancţiunilor îndreptate către Rusia a început să se destrame, în timp ce armata lui Putin bombardează puternic oraşele din estul Ucrainei, scrie FT.

„După atacul Rusiei asupra Ucrainei, am văzut ce se întâmplă când Europa rămâne unită. Cu toate acestea, se pare că unitatea a început să se erodeze din ce în ce mai profund”, a spus ministrul german.

Avertismentului lui Habeck vine în contextul eşecului summitului de la Bruxelles, în cadrul căreia s-a încercat votarea unui nou pachet de sancţiuni. Noile măsuri includeau embargoul petrolier, pe care Ungaria îl respinge de câteva săptămâni.

Problema embargoului petrolier pe care UE vrea să-l împună stârneşte discuţii aprinse printre oficiali şi marii diplomaţi.

Declaraţiile oficialului german subliniază dificultatea cu care Comunitatea Europeană se confruntă, în incercarea de a găsi măsuri punitive contra Moscovei, fără a-şi sabota statele depedente de petrolul şi gazul rusesc.

„Europa este imensă şi posedă o forţă economică incredibilă. Doar dacă stăm uniţi, putem folosi această forţă”, a mai spus Robert Habeck

Săptămâna trecută, membrii comunităţii europene au încercat să ajungă la un acord privind impunerea unui embargo asupra livrărilor de petrol pe cale maritmă, dar să permită livrarea acestuia prin conducte. Această soluţie ar putea acoperi două treimi din importurile petroliere ale Europei, fără să afecteze fluxurile Ungariei şi Germaniei.

Mai mult, această soluţie poate aduce linişte unor ţări precum Ungaria, Slovacia şi Republica Cehă, care se opun embargoului din motive care ţin de securitatea energetică.

„Mai multe ţări au subliniat că acest sector economic este foarte complex, fiind de datoria noastră să menţinem competitivitatea în parametrii optimi. Aspectele juridice trebuie şi ele ajustate, deci va ma dura ceva timp”, a declarat un diplomat famliarizat cu problema embargoului.

Diplomaţii europeni se vor întâlni din nou luni, pentru a încerca să ajungă la un acord solid în privinţa sancţiunilor.

Printre problemele care au rămas pe lista de rezolvat a Uniunii Europene se numără modificările tehnice care trebuie aduse rafinăriilor din Europa Centrală, pentru a face faţă diferitelor cantităţi de petrol livrate, precum şi construirea unor conducte de petrol alternative, pentru a face posibil un embargo petrolier total.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.