De la 1 ianuarie, statul face angajări

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 03 noiembrie 2013 400 afişări

Angajarea răspunderii Guvernului pentru proiectul de descentralizare ar urma să aibă loc până la jumătatea lunii noiembrie, adică înainte ca Parlamentul să înceapă dezbaterea bugetului, în aşa fel încât efectele descentralizării să fie incluse în bugetul pentru 2014.

De la 1 ianuarie, statul face angajări

Liderul PNL, Crin Antonescu, a acceptat până la urmă ideea de asumare a răspunderii, deşi sunt în continuare o serie de fruntaşi liberali care resping fie asumarea răspunderii, fie elemente din proiect. Klaus Iohannis, prim-vicepreşedintele PNL, a afirmat chiar că descentralizarea e o "găluşcă atât de mare", încât n-o să mai continue cu nimic în următorii doi ani.

Primele schimbări vor avea loc însă, cel mai probabil, la nivel de personal: toate instituţiile care vor fi transferate autorităţilor locale de la 1 ianuarie 2014 îşi vor schimba şefii cu alţii numiţi temporar, până la concurs, de preşedinţii consiliilor judeţene sau de primari.

Procedurile pentru ocuparea definitivă a funcţiilor respective trebuie declanşate ulterior în termen de 30 de zile, iar în 60 de zile vor fi aprobate structura organizatorică, statul de funcţii şi regulamentul de organizare al instituţiilor preluate. Propunerea persoanelor pentru funcţiile de conducere a structurilor descentralizate aparţine şefilor de CJ, urmând ca decizia să fie luată prin votul Consiliului Judeţean, respectiv prin dispoziţia primarului general al Capitalei.

Conform Mediafax, care citează anexele la proiectul de lege, direcţiile pentru agricultură, oficiile pentru studii pedologice şi agrochimice şi casele agronomului se reorganizează într-o singură structură a direcţiilor agricole, care trec în subordinea şi sub autoritatea consiliilor judeţene sau a CGMB.

Direcţiile judeţene pentru cultură şi patrimoniu, direcţiile judeţene pentru sport şi tineret, palatele copiilor sunt transferate la consiliile judeţene, în vreme ce cluburile copiilor şi cluburile sportive şcolare sunt transferate consiilor locale.

Agenţiile judeţene pentru plăţi şi inspecţie socială şi a municipiului Bucureşti trec din subordinea Ministerului Muncii în cea a consiliilor judeţene sau CGMB, sub denumirea de Direcţiile judeţene pentru plata beneficiilor de asistenţă socială.

Agenţia judeţeană pentru protecţia mediului, respectiv a municipiului Bucureşti, precum şi Filiala regională a Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură, sunt transferate consiliilor judeţene şi CGMB.

Direcţiile de sănătate, centrele judeţene de aparatură medicală, centrele de diagnostic şi tratament şi centrele medicale şi ambulatoriile de specialitate sunt reorganizate sub forma direcţiilor de sănătate publică sub autoritatea consiliilor judeţene sau CGMB.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/de-la-1-ianuarie-statul-face-angajari-11614584
11614584
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.