Curtea Penală Internaţională va examina posibile crime de război comise în Palestina. Israel: Este o decizie scandaloasă

Autor: Anna Primac Postat la 17 ianuarie 2015 57 afişări

Procurorul Curţii Penale Internaţionale (CPI) a anunţat vineri lansarea unei examinări preliminare, etapă prealabilă anchetei, asupra presupuselor crime de război comise în Palestina, o decizie calificată de Israel drept "scandaloasă".

Această examinarea preliminară ne va ajuta să stabilim dacă există o "bază rezonabilă" pentru a deschide o anchetă, a precizat Biroul procurorului, într-un comunicat.

"Procurorul va analiza în special problemele legate de competenţă şi interesele justiţiei", informează comunicatul.

Guvernul palestinian a aderat la Statutul de la Roma, tratatul fondator al Curţii, la 2 ianuarie. Această decizie îi va permite procurorului CPI să deschidă, în viitor, anchete privind eventuale crime.

Autoritatea Palestiniană a recunoscut, la 1 ianuarie, competenţa CPI în presupuse crime comise începând cu 13 iunie 2014, adică din momentul în care Israelul a lansat o vastă campanie de arestări urmată de un război în Fâşia Gaza.

Potrivit CPI, acceptarea acestei competenţe nu corespunde unei aderări la Statutul de la Roma, tratatul fondator al Curţii, solicitate la 2 ianuarie de Autoritatea Palestiniană.

Cererea de aderare la CPI depusă de Autoritatea Palestiniană se înscrie într-o ofensivă diplomatică condusă de palestinieni la ONU.

CPI, cu sediul la Haga, este competentă, începând cu 1 iulie 2002, de anchetarea presupuşilor autori de acte de genocid, de crime împotriva umanităţii şi crime de război.

O sută douăzeci şi două de state, printre care nu figurează Israelulul, au aderat până în prezent la Statutul de la Roma.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
CPI,
PALESTINIENI,
ISRAEL
/actualitate/curtea-penala-internationala-va-examina-posibile-crime-de-razboi-comise-in-palestina-israel-este-o-decizie-scandaloasa-13771029
13771029
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.