Năstase: Soluţia de a merge la DNA pentru a vorbi despre probleme partid nu este cea mai bună

Autor: Diana Pârvulescu Postat la 16 ianuarie 2015 585 afişări

Fostul lider PSD Adrian Năstase a declarat, joi, că excluderea din partid a lui Geoană şi Vanghelie nu a fost""ïnspirată", apreciind că partidul nu are nevoie de "scindări" şi că "soluţia de a merge la DNA pentru a vorbi despre diverse chestiuni din partid nu este cea mai bună".

Solicitat să comenteze situaţia din PSD, Năstase a afirmat că "înfrângerea este orfană, în timp ce victoria are foarte mulţi părinţi".

"Pierderea alegerilor prezidenţiale, după ce au existat aşteptări foarte mari, a generat o nemulţumire internă care are nevoie de un anumit timp pentru a se resorbi. În mod evident, şi de data aceasta, au apărut la suprafaţă unele dintre tensiunile care de-a lungul timpului s-au acumulat. Eu sunt convins că, gestionată cu inteligenţă, perioada asta va putea fi traversată cu bine. Nu cred că este o formulă inteligentă să se încurajeze noi variante, spargeri de partid", a spus Năstase.

Fostul premier a declarat că foştii săi colegi de partid ar trebui să înveţe din lecţiile trecutului şi să nu cadă în "capcanele pe care le întind diverse sirene". "Ideea unor reforme permanente, ideea unor noi partide, noul PSD, care a mai fost nou de vreo şapte ori până acum, sunt formule care nu pot să ajute decât pe cei din partea cealaltă parte a spectrului politic şi nu cred că trebuie încurajate", a completat Adrian Năstase.

În opinia sa, în prezent, PSD are nevoie de "înţelepciune", nu de "scindări, de excluderi", afirmând că excluderea unor membri de partid, precum Mircea Geoană şi Marian Vaghelie, nu a fost "foarte inspirată". "Chiar dacă ceea ce au făcut ei după aceea a dat apă la moară poate celor care au iniţiat aceste decizii. Nu cred că trebuie dus mai departe acest lucru, trebuie gândit din nou la ceea ce înseamnă aducerea la zi a ideologiei partidului, trebuie reorganizate departamentele partidului în coordonarea Consiliului Naţional", a mai spus fostul preşedinte al PSD.

În opinia lui Năstase, un Congres PSD trebuie organizat atunci când există premisele ca forul să "privească spre viitor, nu spre trecut". "Nu un Congres care să însemne o reglare de conturi, ci o construcţie pentru 2016 şi anii viitori", a spus fostul lider PSD.

Întrebat dacă în cazurile lui Marian Vanghelie şi Mircea Geoană ar trebui să se renunţe la excluderea din partid, Adrian Năstase a spus că nu poate judeca el acest lucru, dar crede că "soluţia de a merge la DNA pentru a vorbi despre diverse chestiuni din partid nu este cea mai bună".

"Cred că dacă sunt lucruri de discutat despre partid, ele ar fi trebuit discutate în interiorul partidului", a conchis el, referindu-se la prezenţa lui Marian Vanghlie la DNA, ca martor, pentru a da declaraţii în legătură cu organizarea votului din străinătate la alegerile prezidenţiale. Marian Vanghelie a declarat atunci că responsabili pentru problemele votului din diaspora sunt Victor Ponta şi Liviu Dragnea, care "şi-au bătut joc de români", iar justiţia va stabili responsabilii.

Fostul lider PSD, Marian Vanghelie, a declarat, pentru Gândul, că, în perspectiva realizării noului proiect politic pe care îl construieşte împreună cu Mircea Geoană, a convins deja 25 de parlamentari PSD, din Bucureşti şi din ţară, să li se alăture.

Vanghelie nu a dat nume din echipa de bază a aleşilor fidelizaţi, dar le apreciază ca fiind „nume sonore şi nume frumoase”. „Sunt convins că foarte mulţi parlamentari au ajuns la capătul răbdării. Nu mai suportă bătaia de joc care a existat la adresa lor. Şi mai cred că vor fi unii care, chiar dacă nu vor face pasul către noi de prima dată, vor vota moţiunea. Lumea s-a săturat. Nu aşa se conduce România, parlamentul şi partidul, prin a-ţi bate joc de oameni” s-a revoltat Vanghelie, care i-a atras atenţia lui Ponta să fie atent pe unde umblă.

Mircea Geoană a confirmat, la rândul său, mult mai diplomat, că există la această oră „un număr extrem de important de oameni, din Parlament şi din afară, foarte interesaţi să suţină în mod explicit proiectul noului PSD”.

„Există un grup de iniţiativă pentru noul PSD care lucrează la lansarea principiilor fondatoare şi a platformei politice în următoarele două săptămâni. Sunt absolut convins că un număr important dintre colegi şi colege din PSD şi din afară, vor fi alături de mine într-un proiect care să dea PSD şansa de a se transforma într-un partid modern, democratic şi competitiv, iar stângii româneşti şansa de a putea influenţa în mod decisiv proiectul de ţară pentru următorii ani. (...) Noul PSD este un proiect obligatoriu pentru stânga românească, şi este obligaţia mea de a continua să fiu principalul purtător de stindard social-democrat din România” a anunţat Geoană.

Fostul lider al PSD a declarat pentru gândul.info, că „organizarea unui congres la PSD este în mâna colegilor şi nu a lui Ponta şi a lui Dragnea”. „Dacă ei acceptă ca un congres să fie amânat sine die, după cum se vede, voi fi obligat să încep acest nou proiect. Dacă colegii îşi vor da seama că avem nevoie de un congres mai rapid, voi oferi proiectul colegilor din actualul PSD. Totul depinde de ei. Dacă se complac în actuala situaţie, voi fi obligat, ca ultimă soluţie, să încep un proiect politic nou

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, luni, după şedinţa BPN, că în luna martie nu va mai fi convocat Congresul, aşa cum s-a anunţat iniţial, ci doar Consiliul Naţional, care va dezbate agenda politică a partidului până în 2019 şi unde se vor face alegeri pentru conducerea acestui for.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
NĂSTASE,
PSD,
/actualitate/nastase-solutia-de-a-merge-la-dna-pentru-a-vorbi-despre-probleme-partid-nu-este-cea-mai-buna-13770362
13770362
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.