Boehner: Planul de atentat la Capitoliu, dejucat cu ajutorul programului de supraveghere FISA

Autor: Valentin Vidu - Mediafax Postat la 16 ianuarie 2015 35 afişări

Preşedintele Camerei Reprezentanţilor din Statele Unite John Boehner a declarat joi că planul de a comite un atentat la Capitoliu al unui tânăr american, arestat miercuri, a fost descoperit cu ajutorul programelor de supraveghere americane controversate în prezent.

"Nu l-am fi descoperit niciodată fără programul FISA şi fără capacitatea noastră de a colecta informaţii referitoare la persoane reprezentând o ameninţare iminentă", le-a spus Boehner unor jurnalişti.

"Statul nostru nu-i spionează pe americani, dacă americanii nu fac lucruri care să ne alerteze forţele de ordine în legătură cu o ameninţare iminentă", a spus republicanul. "Conducătorii forţelor noastre de ordine şi aceste programe ne-au ajutat să oprim această persoană înainte să comită o crimă atroce", a adăugat el.

Edward Snowden a dezvăluit în iunie 2013, prin intermediul presei, că Agenţia Naţională americană pentru Securitate (NSA) colecta un volum uriaş de date despre apelurile telefonice efectuate în interiorul Statelor Unite, declanşând o mişcare de reformare a aparatului american de supraveghere, fără rezultat încă.

Programul de supraveghere telefonică are la bază un articol de lege (Foreign Intelligence Surveillance Act - FISA) care încadrează ascultările în lupta împotriva spionajului sau terorismului pe teritoriul american. Articolul, amendat după atacurile de la 11 septembrie, este considerat prea permisiv de către criticii NSA, dar urmează să expire în iunie, când Congresul îl poate abroga, amenda sau prelungi în forma în care se află.

Declaraţia lui John Boehner reprezintă o încurajare pentru congresmenii aliaţi NSA şi ostili reformelor ample.

Departamentul Justiţiei a anunţat miercuri arestarea în Ohio (nord) a lui Christopher Cornell, în vârstă de 20 de ani, pentru tentativă de ucidere a unor funcţionari şi deţinere ilegală de arme de foc.

Potrivit FBI, suspectul a creat conturi de Twitter sub numele de Raheel Mahrus Ubaydah şi a postat "comunicate, înregistrări video şi alte conţinuturi" în semn de susţinere faţă de organizaţia jihadistă Statul Islamic (SI).

Abordat de către un colaborator FBI, începând din 2014, suspectul i-a spus că el îi "considera pe membrii Congresului drept inamici şi că avea intenţia să efectueze un atac la Capitoliu, în Washington".

Potrivit aceluiaşi document, Cornell a cumpărat miercuri "arme semiautomate şi aproximativ 600 (de piese de) muniţie, cu obiectivul de a se duce la Washington şi de a ucide angajaţi care munceau înăuntrul sau în jurul Capitoliului". El a fost arestat imediat după ce a cumpărat aceste arme.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
SUA,
CONGRES,
ATENTAT
/actualitate/boehner-planul-de-atentat-la-capitoliu-dejucat-cu-ajutorul-programului-de-supraveghere-fisa-13769515
13769515
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.