Un exemplar din Charlie Hebdo costă pe internet chiar şi 100.000 de euro

Autor: Ioana Matei Postat la 15 ianuarie 2015 95 afişări

Revistele Charlie Hebdo scoase la vânzare în mediul online au ajuns la un preţ de până la 100.000 de euro, la o săptămână după atacul terorist soldat cu 12 morţi de la sediul din Paris al publicaţiei, potrivit USA Today.

Un exemplar din Charlie Hebdo costă pe internet chiar şi 100.000 de euro

După ce copiile revistei de la chioşcurile de ziare s-au epuizat la scurt timp de la atacul terorist, site-ul de licitaţii online eBay a lansat spre vânzare mii de numere ale publicaţiei, majoritatea pentru cea mai recentă ediţie a revistei. Coperta acesteia prezintă un desen cu profetul Mahomed care ţine o pancartă inscripţionată cu mesajul "Je suis Charlie". Deasupra desenului se află mesajul "Tout est pardonne" (Totul este iertat).

O revistă Charlie Hebdo a ajuns să fie vândută cu un preţ de 20.000 de dolari pe varianta americană a eBay, după ce câştigătorul licitaţiei a licitat contra altor 116 utilizatori. Un alt utilizator a oferit 14.642 dolari pentru o revistă folosind opţiunea "Buy it now" (cumpără acum). eBay nu a făcut public numele utilizatorilor în ambele situaţii.

Preţurile din SUA au fost întrecute de cele înregistrate în mediul online din Europa. Versiunea franceză a eBay vindea o revistă Charlie Hebdo în schimbul a 100.000 de euro, potrivit CNBC.com.

Alt număr al revistei a fost licitat de la un preţ de pornire de 5.000 de dolari, cu un preţ la versiunea "Buy it now" de 15.000 de dolari. Potrivit eBay, 27 de oameni au urmărit obiectul listat în interval de o oră. Vânzătorul, care nu a putut fi contactat prin intermediul e-mailului, este din Letonia, dar a specificat că a călătorit la Paris special pentru a cumpăra revista.

O versiune a ediţiei în limba italiană se vindea pe site-ul american eBay cu un preţ de pornire de 7.500 de dolari, iar opţiunea "Buy it Now" era posibilă cu un cost de 4.999 dolari. Vânzătorul acestei versiuni trăieşte în Regatul Unit şi Franţa şi nu a putut fi nici el contactat.

În mod normal, publicaţia tipărită în  16 limbi are un tiraj de 69,999 de copii, dar săptămâna aceasta, numărul acestora a ajuns la cinci milioane, potrivit Time. Tipărit în 5 milioane de exemplare, vândute cu 3 euro bucata, numărul de miercuri din Charlie Hebdo, dacă va fi epuizat integral, va aduce profituri de aproximativ 8 milioane de euro, informează AFP.

Publicaţia va primi toate încasările aduse de primul milion de exemplare vândute (3 milioane de euro), în virtutea unei mari operaţiuni de solidaritate din rândul lanţului de tipărire şi distribuţie, ai cărui reprezentanţi au acceptat să lucreze gratuit, cedându-şi comisionul pentru a ajuta Charlie Hebdo şi familiile victimelor. Apoi, aşa cum procedează de obicei pentru vânzările lor, săptămânalul francez va percepe 40% din încasările aduse de celelalte 4 milioane de exemplare vândute, adică aproximativ 4,8 milioane de euro, potrivit Mediafax.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
vanzare,
online,
terorism,
paris,
charlie hebdo
/actualitate/un-exemplar-din-charlie-hebdo-costa-pe-internet-chiar-si-100-000-de-euro-13767781
13767781
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.