Curtea de Conturi constată nereguli legate de achiziţia unor maşini, la Radioul Public

Autor: Madalina Cerban Postat la 13 februarie 2015 63 afişări

Curtea de Conturi a constatat nereguli legate de achiziţia prin leasing operaţional a unor maşini la Societatea Română de Radiodifuziune, recomandând Radioului Public analiza tuturor operaţiunilor economice de leasing efectuate până în prezent.

Ca urmare a efectuării misiunii de audit financiar la Societatea Română de Radiodifuziune (SRR) în 2013, Curtea de Conturi a constatat că s-au menţinut nejustificat în contul "Creditori diverşi" sume care, la 31 decembrie 2013, erau prescrise, reprezentând contravaloarea mandatelor poştale nesosite în unitate şi încasări de la persoane fizice pentru societăţi comerciale neidentificate.

De asemenea, potrivit Curţii de Conturi, nu s-au înregistrat în conturile speciale: "Redevenţe, locaţii de gestiune, chirii şi alte datorii asimilate" obligaţii aferente mijloacelor de transport achiziţionate prin leasing operaţional (31 de autoturisme Hyundai şi 1 autoturism Ford Mondeo); "Dobânzi de plătit" dobânzi aferente contractelor de leasing financiar prin care s-au achiziţionat 13, respectiv 5 autoturisme marca Hyundai; "Giruri şi garanţii primite" toate garanţiile de participare la licitaţie şi de bună execuţie, constituite în favoarea entităţii.

De asemenea, în evidenţa specială a SRR nu au fost evidenţiate unele obligaţii şi drepturi, iar unele elemente patrimoniale nu au fost inventariate, se spune în raportul public pe anul 2013 al Curţii de Conturi.

În raport se mai spune că programul anual al achiziţiilor publice efectuate atât din surse proprii ale SRR, cât şi din surse de la bugetul de stat, pentru anul 2013, nu a fost aprobat în termenul legal şi nu a fost actualizat cu toate achiziţiile efectuate de entitate în anul 2013.

Curtea de Conturi recomandă verificarea, în totalitate, a soldurilor analitice ale contului "Creditori diverşi" şi clarificarea componenţei acestora pentru depistarea sumelor prescrise.

Totodată, Curtea de Conturi recomandă Radioului Public analiza tuturor operaţiunilor economice de leasing operaţional efectuate până în prezent, pentru reflectarea în evidenţa extrabilanţieră a obligaţiilor aferente acestor tranzacţii, dar şi analiza tuturor operaţiunilor de leasing financiar, aflate în desfăşurare, pentru a se asigura reflectarea în evidenţa extrabilanţieră a dobânzilor de plată stipulate în contractele aferente.

SRR trebuie să analizeze şi garanţiile de participare la licitaţii şi de bună execuţie constituite cu instrumente de garantare efectuate până în prezent şi înregistrarea acestora în contul special "Giruri şi garanţii primite".

În plus, Curtea de Conturi recomandă Radioului Public să respecte, în totalitate, prevederile legale privind organizarea şi efectuarea inventarierii elementelor de natura activelor, datoriilor şi capitalurilor proprii şi valorificarea rezultatelor inventarierii.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
CURTEA DE CONTURI,
SRR,
MAŞINI
/actualitate/curtea-de-conturi-constata-nereguli-legate-de-achizitia-unor-masini-la-radioul-public-13821072
13821072
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.