Cursul valutar: un pic de optimism pentru leu

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 15 iunie 2013 118 afişări

Reducerea accentuată a apetitului pentru risc al pieţelor financiare, corelată cu factori locali macro (deficite comerciale şi de plăţi ridicate, creştere economică slabă, criza din Turcia) a dus în ultima lună la deprecieri importante ale monedelor din categoria pieţelor emergente, de la randul sud-african la lira turcească, zlotul polonez sau forintul ungar.

Cursul valutar: un pic de optimism pentru leu

Analiştii consideră însă că tensiunile actuale, deşi vor subzista în special în cazul economiilor emergente cu dezechilibre macro importante, se vor atenua treptat, urmând ca în decizia investitorilor să redevină importantă percepţia privind particularităţile fiecărei economii. Din acest punct de vedere, România se află într-o poziţie bună, pentru că datele macro (creşterea PIB, deficite, datorie, inflaţie) arată mai bine decât în cazul multor alte economii emergente. Pentru leu, previziunile analiştilor băncii britanice Lloyd's vorbesc de o apreciere treptată, până la 4,40 lei/euro în septembrie, 4,37 lei/euro în decembrie, 4,34 lei/euro în martie anul viitor şi 4,28 lei/euro în decembrie al aceluiaşi an.

Pe parcursul săptămânii, leul s-a apreciat treptat de la 4,522 la 4,459 lei/euro, în ton cu aprecierile monedelor din regiune.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/cursul-valutar-un-pic-de-optimism-pentru-leu-10970853
10970853
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.