Cum vreţi să arate viitorul Europei? Completaţi chestionarul şi trimiteţi-l la Bruxelles

Postat la 19 august 2012 93 afişări

Comisia Europeană a iniţiat o consultare în rândul cetăţenilor UE privind situaţia drepturilor acestora şi felul cum ar dori să arate viitorul Europei, invitându-i pe locuitorii celor 27 de state membre să răspundă la un chestionar online.

Consultarea este deschisă între 9 mai şi 9 septembrie 2012. Toţi europenii îşi pot exprima părerea cu privire la întrebări precum "În ce direcţie aţi dori să se îndrepte Uniunea Europeană în viitorul apropiat?", "Cum arată Uniunea Europeană în care aţi dori să trăiţi în 2020?", "Aţi avut vreodată probleme când aţi încercat să cumpăraţi online dintr-o altă ţară a UE?" sau "Aţi avut vreodată probleme în a vă exercita drepturile de cetăţean european, din cauza naţionalităţii?".

Completaţi aici chestionarul online al CE

Până la 9 august, peste 5.000 de persoane participaseră deja, răspunzând la chestionarul online. Este vorba de cetăţeni din toate statele membre (în topul celor mai activi, 11,3% din respondenţi sunt francezi, 10,5% - italieni, 9% - spanioli, 8,9% - germani, 6,1% - britanici, 5,6% - polonezi, iar 5,1% - români).

CE aminteşte că cetăţenia unui stat membru al UE conferă automat o serie de drepturi, între care dreptul de a călători şi locui oriunde în UE, dreptul de a nu fi discriminat pe criterii de naţionalitate, dreptul de a vota şi de a candida la alegerile locale şi europene (pentru Parlamentul European), dreptul de a primi sprijin, în absenţa unei reprezentanţe diplomatice a ţării de origine într-o ţară din afara UE, din partea ambasadei / consultatului oricărui alt stat membru al UE, în aceleaşi condiţii ca şi cetăţenii acestuia, dreptul de a transmite o petiţie Parlamentului European şi de a sesiza Ombudsmanul European, dreptul de a lansa, în colaborare cu alţi cetăţeni europeni, o iniţiativă cetăţenească pentru elaborarea de noi norme europene. De asemenea, anumite drepturi se aplică în cazul cumpărăturilor online în alte state membre.

În 2013, Anul european al cetăţenilor, Comisia va publica un al doilea raport privind cetăţenia UE, pentru a prezenta noi iniţiative bine definite pentru a înlătura ultimele obstacole care îi împiedică pe cetăţeni să beneficieze pe deplin de drepturile lor în calitate de cetăţeni ai UE.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/cum-vreti-sa-arate-viitorul-europei-completati-chestionarul-si-trimiteti-l-la-bruxelles-9958286
9958286
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.