Cum se masoara coruptia politicienilor si a functionarilor publici

Postat la 30 octombrie 2010 97 afişări

Coruptia ramane in continuare un fenomen ingrijorator la nivel mondial, inclusiv in Romania, se arata intr-un raport al organizatiei Transparency International, dat publicitatii la Berlin.

Indicele coruptiei functionarilor si politicienilor romani arata ceva mai rau decat in raportul de anul trecut, coborand de la 3,8 la 3,7, ceea ce aduce Romania la egalitate cu Brazilia, Cuba si Muntenegru, pe pozitia 69 din 178 de tari, chiar inaintea Bulgariei, care a fost punctata cu 3,6. Transparency International noteaza insa ca orice comparatie cu clasamentele din anii trecuti este relativa, intrucat sistemul de sondaje si sursele luate in calcul pot diferi de la un an la altul, ca si numarul tarilor incluse (in 2009, clasamentul a cuprins 180 de tari).

Danemarca, Noua Zeelanda si Singapore au cei mai curati functionari si politicieni din lume, conform Transparency International, cu un punctaj de 9,3 fiecare. La capatul opus al clasamentului, cei mai corupti angajati in sectorul public sunt in Afganistan si Birmania, cu 1,4, respectiv in Somalia, cu 1,1 puncte. Perceptia coruptiei s-a deteriorat in ultima vreme si in tari ca Cehia, Ungaria, Grecia, Italia sau SUA.

Republica Moldova este, alaturi de Argentina, Algeria, Kazahstan si Senegal, pe locul 105, cu un punctaj de 2,9.

Indexul de coruptie releva perceptia asupra fenomenului in sectorul public din tarile considerate, comparativ cu altele la nivel global, un punctaj mai mare insemnand un grad de coruptie mai mic. Transparency International defineste coruptia drept "abuzul functiei publice in folosul obtinerii de castiguri personale".

Urmărește Business Magazin

/actualitate/cum-se-masoara-coruptia-politicienilor-si-a-functionarilor-publici-7625694
7625694
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.