Cum s-a răspândit în lume o poveste falsă despre donaţia de 10 mil. dolari a lui Leonardo DiCaprio

Autor: Dorin Oancea Postat la 13 martie 2022 28 afişări

O poveste falsă potrivit căreia actorul Leonardo DiCaprio ar fi făcut o donaţie de 10 milioane de dolari Ucrainei a fost repetată săptămâna aceasta de mass-media din întreaga lume şi preluată de zeci de mii de persoane pe reţelele de socializare, scrie CNN.

Articolele şi postările de pe reţelele de socializare susţineau că DiCaprio are legături cu Ucraina deoarece răposata sa bunică din partea mamei s-a născut în Odessa. Unele dintre articole susţineau că donaţia de 10 milioane de dolari a lui DiCaprio a fost anunţată de o organizaţie numită Fondul Internaţional Visegrad.

DiCaprio nu a făcut o donaţie de 10 milioane de dolari Ucrainei şi nu are niciun membru de familie din Odessa sau din orice alt loc din Ucraina, a declarat miercuri o sursă apropiată actorului pentru CNN. Sursa a declarat că DiCaprio "este alături de Ucraina" şi a făcut donaţii umanitare către CARE, Comitetul Internaţional de Salvare, Salvaţi Copiii şi Agenţia ONU pentru refugiaţi - dar că suma de 10 milioane de dolari despre care se vorbeşte este falsă, că afirmaţiile potrivit cărora DiCaprio ar fi dat bani guvernului ucrainean sau armatei ucrainene sunt, de asemenea, false şi că afirmaţiile potrivit cărora DiCaprio ar avea "legături de familie" cu Ucraina sunt, de asemenea, false.

Fondul Internaţional Visegrad a declarat miercuri pentru CNN că nu a anunţat o donaţie de 10 milioane de dolari din partea lui DiCaprio către Ucraina şi nu deţine nicio informaţie în acest sens.

Aşadar, cum s-a răspândit până acum această poveste falsă? Saga donaţiei inexistente de 10 milioane de dolari este un studiu de caz despre modul în care o informaţie proastă poate ajunge din online la principalele instituţii media - cu fiecare instituţie de presă, mare sau mică, care pur şi simplu repetă povestea fără să o verifice în mod independent.

Sâmbătă, un site obscur numit GSA News, care se concentrează pe ştiri despre Guyana, o ţară din America de Sud, a postat un scurt articol în care se afirma că "surse din interiorul Ucrainei" au declarat că DiCaprio "a transferat zece milioane de dolari americani către guvernul ucrainean". Acesta a adăugat că DiCaprio "are rădăcini ucrainene prin bunica sa maternă".

Fondatorul GSA News, Patrick Carpen, a susţinut articolul chiar şi după ce a fost informat că o sursă apropiată de DiCaprio a declarat pentru CNN că este fals. Carpen a declarat într-un e-mail către CNN: "Am mare încredere în sursa mea din Ucraina".

Totuşi, miercuri seară, Carpen a sunat la CNN pentru a spune că "îmi cer scuze profunde" pentru povestea falsă, că "nu a avut intenţii rele când a publicat acel articol" şi că urma să posteze o retractare, ceea ce a şi făcut ulterior.

Carpen a explicat că sursa sa principală pentru presupusa donaţie de 10 milioane de dolari a lui DiCaprio a fost o postare pe Facebook a unei femei ucrainene ale cărei postări despre război au fost, în general, corecte. Carpen a spus că a văzut şi alţi ucraineni pe Facebook postând despre presupusa donaţie.

Deoarece site-ul său are un număr mic de cititori, Carpen a spus că s-a gândit că, dacă ar fi publicat un articol care repeta povestea lui DiCaprio şi s-ar fi dovedit a fi greşit, ar fi putut şterge liniştit articolul în câteva zile. "M-am gândit că nu ar avea prea multe consecinţe dacă ar fi fost fals", a spus el.

În schimb, el a spus că a privit cu surprindere şi consternare cum povestea "a ajuns ca un bulgăre de zăpadă în publicaţiile de ştiri, unele dintre ele cu milioane de urmăritori. Şi acest lucru mă îngrijorează... faptul că oamenii ar lua ceva ca atare şi l-ar publica pur şi simplu".

Cu toate acestea, el a recunoscut că el însuşi a luat drept bună o afirmaţie de pe Facebook.

Pe Twitter, apoi pe un alt site obscur, apoi pe marile posturi de televiziune

Fie din cauza articolului din GSA News, fie din cauza postărilor ucrainenilor de pe Facebook sau din alte motive, povestea despre DiCaprio a început să se răspândească tot mai mult duminică.

Un cont de Twitter numit Visegrád 24, care transmite prin Twitter ştiri actualizate axate pe ţările din Grupul de la Visegrad, Ungaria, Polonia, Slovacia şi Republica Cehă, către peste 196.000 de urmăritori, a postat un tweet - fără a cita surse - care susţinea că "Leonardo DiCaprio a donat 10 milioane de dolari SUA Ucrainei. Bunica sa maternă a fost originară din Odessa, Ucraina!".

Afirmaţii potrivit cărora bunica maternă a lui DiCaprio, Helene Indenbirken, s-ar fi născut în Ucraina, în general, sau în Odessa, în special, circulă online de ani de zile. Cu toate acestea, aceste afirmaţii nu au fost niciodată ataşate unei surse solide. Indenbirken a murit în 2008 în Germania, unde locuia; joi nu era clar unde s-a născut de fapt, iar sursa apropiată lui DiCaprio nu a vrut să spună.

Indiferent de asta, tweetul din Visegrád 24 a fost redistribuit de peste 10.000 de ori. A fost şters miercuri după-amiază, după ce CNN a informat că povestea despre donaţia de 10 milioane de dolari era falsă.

"Se pare că am căzut şi noi înşine pradă unei poveşti false. Se întâmplă celor mai buni dintre noi!", a declarat un reprezentant al Visegrád 24 într-un mesaj transmis miercuri către CNN. "Am văzut că povestea a fost postată pe Twitter de mai multe conturi mici de ştiri, citând o sursă anonimă", a declarat reprezentantul.

Luni, la o zi după ce a fost postat tweetul Visegrád 24, povestea a luat cu adevărat amploare.

Un articol de pe un alt site obscur, "Polish News", a relatat că DiCaprio "a alocat până la 10 milioane de dolari pentru a sprijini Ucraina şi nu a intenţionat să anunţe întreaga lume" - dar că, duminică, donaţia fusese anunţată de Fondul Internaţional Visegrad, care este o organizaţie internaţională de donatori creată de guvernele ţărilor din Grupul de la Visegrad.

Din nou, nu este adevărat. Managerul de relaţii publice al fondului, Lucia Becová, a declarat miercuri, într-un e-mail pentru CNN, că fondul nu a făcut niciun anunţ în acest sens.

Este posibil ca Polish News să fi confundat Fondul Internaţional Visegrad cu contul de Twitter Visegrád 24. Până miercuri, articolul din Polish News a fost editat pentru a elimina referinţa la Fondul Internaţional Visegrad. Un reprezentant al Polish News, Artur Salamonczyk, a declarat miercuri, într-un e-mail, că dacă CNN ştie că DiCaprio nu a făcut donaţia de 10 milioane de dolari, "suntem bucuroşi să eliminăm conţinutul".

Până joi, CNN a şters articolul şi a publicat un alt articol în care spunea că informaţiile despre o donaţie de 10 milioane de dolari din partea lui DiCaprio erau incorecte.

Dar post de ştiri după post de ştiri au citat Polish News ca sursă principală în spatele articolelor lor conform cărora DiCaprio a făcut o donaţie de 10 milioane de dolari Ucrainei.

Ştiri despre donaţia de 10 milioane de dolari au fost publicate, printre altele, de The Independent din Anglia (care în cele din urmă şi-a modificat povestea) şi Daily Mail (care a şters poves informaţia), The Hindustan Times din India (a cărui poveste a rămas online până vineri), Novinky din Republica Cehă (care în cele din urmă a publicat o nouă poveste care a dezminţit-o pe cea originală), Euronews din Franţa (care şi-a modificat în cele din urmă articolul) şi, în SUA, site-ul de divertisment ET Online (care l-a şters pe DiCaprio din articolul său despre donaţiile făcute de celebrităţi în Ucraina) şi site-urile politice conservatoare The Washington Examiner şi The Daily Caller (ambele şi-au modificat articolele).

CNN a început să cerceteze presupusa donaţie de 10 milioane de dolari după ce Jane Lytvynenko, cercetător senior la Shorenstein Center on Media, Politics and Public Policy de la Universitatea Harvard, a ridicat miercuri pe Twitter întrebări cu privire la acurateţea poveştii devenită virală.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
dicaprio,
donaţie,
media

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.