Cum plănuieşte guvernul să dezvolte industria cinematografică? Dă 50 de milioane de euro pe an pentru rambursări parţiale ale costurilor de producţie. Industria aşteaptă decizia de peste zece ani

Autor: Alex Ciutacu Postat la 15 iunie 2018 46 afişări

Cum plănuieşte guvernul să dezvolte industria cinematografică? Dă 50 de milioane de euro pe an pentru rambursări parţiale ale costurilor de producţie. Industria aşteaptă decizia de peste zece ani

România s-a alăturat clubului de ţări din fostul bloc comunist care pariază pe businessul cinematografic, crescând rambursările parţiale pentru producţia de filme de la 20-25% până la 35%, potrivit Variety.

După mai mult de un deceniu de discuţii, negocieri şi amânări, guvernul a aprobat într-un final cererea producătorilor locali de produse cinematografice să crească rambursările parţiale până la 35% din costurile eligibile de producţie.

În total, guvernul a stabilit un fond de 50 de milioane de euro anual pentru a dezvolta industria cinematografică.

Planul, mai degrabă o politică bugetară decât o lege, va fi în vigoare până la sfârşitul lui 2020, potrivit lui Alex Traila, de la Centrul Românesc de Film.

Noua schemă de rambursare pune România pe picior de egalitate cu Ungaria şi Republica Cehă, unde acest impuls a fost introdus în urmă cu mai mulţi ani. Ambele ţări au devenit magnet pentru producătorii internaţionali de film.

Forma finală a noii politici va fi aprobată în următoarele două săptămâni, spune Traila.

Sistemul, în cadrul căruia se va oferi o rambursare de până la 35% pentru producţiile ale căror costuri eligibile s-au ridicat la cel puţin 100.000 de euro vor fi valabile atât pentru lungmetraje cât şi pentru scurtmetraje, seriale, filme distribuit prin intermediul internetului, documentare şi proeicte de animaţie.

Producţiile vor putea primi maxim 10 milioane de euro per proiect sau, în cazul serialelor, per sezon.

În cazul producţiilor unde „este promovată explicit România” se poate ajunge la rambursări de 45%.

Producătorii internaţionali care doresc să beneficieze de rambursare trebuie să intre în parteneriat cu o firmă locală de producţie pentru a se califica la rambursări.

Planul ar trebui să intre în vigoare începând cu sfârşitul lunii iulie.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
industrie,
productie,
cinematografie

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.