Cum i-a mers leului în 2013

Autor: Ioana Matei Postat la 06 ianuarie 2014 97 afişări

În 2013, dintre monedele din UE, leul a înregistrat cea mai redusă depreciere în raport cu euro, moneda naţională marcând la sfârşitul lui decembrie o scădere de aproximativ 0,5% comparativ cu valoarea de la începutul anului trecut, potrivit unei analize realizate de casa de brokeraj poloneză Noble Securities. Spre comparaţie, în acelaşi interval, kuna croată s-a depreciat cu aproape 0,9% faţă de Euro, zlotul polonez a scăzut cu cca 1,9%, forintul a scăzut cu cca 2%, lira sterlină-cu cca 2,3%, coroana suedeză-cu aproximativ 3,2%, iar coroana cehă-cu aproape 9%.

Cum i-a mers leului în 2013

"Leul a avut o evoluţie pozitivă în primele 11 luni ale anului 2013, apreciindu-se uşor raportat la Euro; luna decembrie nu a fost însă favorabilă monedei naţionale, aceasta scăzând cu aproape 0,9% faţă de Euro: neînţelegerile de pe scena politică internă au afectat mediul economic şi au transmis către investitori semnale privind o anumită instabilitate; în plus, la reuniunea sa din 17-18 decembrie, Rezerva Federală a SUA a anunţat că, începând cu luna ianuarie a anului 2014, va reduce cu cca 11,7% programul de relaxare cantitativă, iar acest anunţ a adus volatilitate în pieţe. Referitor la scăderea semnificativă a Coroanei cehe în 2013, trebuie să reamintim că evoluţia nesatisfăcătoare a economiei a determinat Banca Naţională a Cehiei să intervină pe piaţa de schimb valutar pentru a deprecia moneda, cu obiectivul de a impulsiona exporturile şi a creşte inflaţia, aflată la un nivel îngrijorător de scăzut", a arătat Silviu Pojar, sales manager în cadrul sucursalei din România a Noble Securities, membru al grupului financiar european Getin Noble Bank Groups of Companies & Getin Holding.

La nivelul întregii Europe, lira turcească a marcat cea mai mare depreciere faţă de euro în 2013, moneda prăbuşindu-se cu cca 25%, atât ca urmare a numeroaselor conflicte de stradă care au avut loc în Turcia, cât şi din cauza scandalurilor de corupţie izbucnite în decembrie, care au afectat guvernul de la Ankara. "Contextul rămâne delicat: situaţia din Turcia pare a fi încă destul de departe de o rezolvare completă şi, în plus, ar putea fi de aşteptat anumite dezechilibre generate de devalorizarea semnificativă a Lirei turceşti şi creşterea neîncrederii investitorilor, iar faptul că economia sa depinde de împrumuturi externe nu avantajează deloc Turcia în acest moment", a arătat Silviu Pojar.

Pentru moneda unică europeană, 2013 a fost un an pozitiv, euro apreciindu-se cu aproape 4,4% faţă de dolarul american; în decembrie, moneda unică europeană a atins maximul ultimilor doi ani raportat la USD. "Unii investitori au considerat că Fed a redus prea puţin programul de achiziţii de obligaţiuni, aşa încât moneda americană "a ratat" o apreciere consistentă în decembrie", a precizat Silviu Pojar. Tot luna trecută Standard & Poor's a retrogradat cu o treaptă ratingul de credit pe termen lung al Uniunii Europene, de la "AAA" la "AA+", agenţia de rating acuzând deteriorarea situaţiei financiare. "Evenimentul nu a afectat însă încrederea investitorilor în Euro, moneda unică europeană apreciindu-se în decembrie faţă de Dolarul american, pe fondul altor semnale considerate de pieţe drept favorabile pentru euro", a mai explicat Pojar.

De altfel, aproape toate monedele din UE s-au apreciat în 2013 în raport cu Dolarul american, iar Leul s-a aflat în grupul celor care au marcat creşteri semnificative, având în vedere că la finele lui decembrie moneda naţională a înregistrat o apreciere de cca 3,7%, comparativ cu cotaţia sa de la începutul anului faţă de USD. "Aşteptările sunt mari în 2014 atât în ceea ce priveşte Europa, cât şi SUA; moneda unică europeană va avea nevoie de reconfirmări puternice în ceea ce priveşte economia regiunii pentru a-şi putea menţine aprecierea faţă de USD. Anul curent este important pentru Euro şi din prisma faptului că Letonia trece oficial la moneda unică europeană, devenind al 18-lea stat membru al Zonei Euro. În ceea ce priveşte România, evoluţiile economiei locale se anunţă a fi pozitive în acest an; 2014 ar putea fi însă volatil pentru moneda naţională, având în vedere că alegerile (prezidenţiale şi europarlamentare) ar putea stimula apariţia unei instabilităţi politice, care s-ar reflecta desigur în pieţele financiare", a precizat Pojar.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/cum-i-a-mers-leului-in-2013-11855845
11855845
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.