Cum a reuşit Banca Centrală a Rusiei să orchestreze revenirea rublei

Autor: Ştefan Stan Postat la 28 martie 2022 1171 afişări

Cum a reuşit Banca Centrală a Rusiei să orchestreze revenirea rublei

Rubla se află într-o comă indusă de banca centrală, scrie WSJ. 

În timp ce moneda rusă încă mai poate înregistra oscilaţii puternice într-o zi, aceasta şi-a redus pierderile abrupte şi a început să se stabilizeze. Acum se tranzacţionează la aproximativ 99 de ruble pentru un dolar, cu aproximativ 17% mai slabă decât era înainte ca trupele ruseşti să invadeze Ucraina pe 24 februarie, dar mai puternică decât minimul său record de 151 pe 7 martie, potrivit FactSet.

Creşterea preţurilor valutare reflectă adesea o întărire generală a perspectivelor economice ale unei ţări. Nu este cazul în Rusia. Mai degrabă, mişcările băncii centrale de a limita vânzările de ruble şi de a forţa cumpărarea de ruble au fabricat efectiv cererea pentru această monedă.

Rusia a plafonat suma de dolari pe care rezidenţii o pot retrage din conturile bancare în valută şi a interzis băncilor să vândă valute străine clienţilor în următoarele şase luni. De asemenea, agenţiile de brokeraj din Rusia nu au voie să lase clienţii străini să vândă titluri de valoare. Aceste măsuri au făcut mai dificilă vânzarea rublei, limitând astfel pierderile acesteia.

Băncile, preocupate de riscul de a intra în conflict cu sancţiunile occidentale, sunt nevoite să aprobe fiecare tranzacţie cu ruble cu departamentele lor juridice şi de conformitate.

Sancţiunile occidentale împotriva Rusiei au lăsat decalaje pentru exportatorii de energie de care Europa este deosebit de dependentă, ceea ce a făcut ca dolarii şi euro să continue să intre în ţară. Rusia a ordonat acestor exportatori să vândă 80% din veniturile lor în valută şi să cumpere ruble, ceea ce a ajutat moneda să se aprecieze.

"Este corect să spunem că rubla nu are un preţ de piaţă", a declarat Robin Brooks, economist-şef la Institutul de Finanţe Internaţionale. "Dacă ar exista un flux liber în ambele direcţii, am vedea o rublă mult mai slabă".

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat recent că doreşte ca naţiunile europene să înceapă să cumpere gaz rusesc cu ruble, mai degrabă decât cu dolari şi euro. Acest lucru ar inversa actualul flux de bani, determinând naţiunile sancţionate să susţină moneda Rusiei şi asigurând că toate fondurile provenite din vânzările de energie susţin valoarea acesteia, a declarat Christian Kopf, şeful departamentului de venituri fixe al managerului de active Union Investment. O astfel de mişcare este puţin probabilă, dar semnalează dorinţa Rusiei de a stimula cererea pentru ruble.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
rusia,
vanzare

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.