Cum a dispărut supercontinentul RODINIA, cel mai mare de pe Terra. Descoperire-surpriză a oamenilor de ştiinţă

Postat la 23 ianuarie 2016 630 afişări

Cum a dispărut supercontinentul RODINIA, cel mai mare de pe Terra. Descoperire-surpriză a oamenilor de ştiinţă

Fenomenul este considerat ca fiind un factor esenţial în procesul de încălzire treptată a planetei noastre

Conform unui studiu realizat de cercetători ai Universităţii din Southampton, Marea Britanie, vulcanii subacvatici de pe Terra ar fi influenţat în urmă cu câteva sute de milioane de ani compoziţia chimică a oceanelor. Acest fenomen este considerat ca fiind un factor esenţial în procesul de încălzire treptată a planetei noastre.

Oamenii de ştiinţă britanici susţin că, în urmă cu 700 de milioane de ani, Terra era acoperită cu straturi foarte groase de gheaţă, care o transformau într-un imens "bulgăre de zăpadă". Calotele imense de gheaţă s-au topit între timp, lăsând în urmă reminiscenţe, în zonele polare.

Cercetătorii sunt de părere că la baza acestui fenomen se află activitatea vulcanilor subacvatici, care, în momentul în care au erupt, propagau cantităţi imense de căldură, topind zăpada. Totodată, exploziile provocate de vulcani ar fi dus la destrămarea supercontinentului Rodinia (cea mai mare suprafaţă de uscat de pe Terra, în urmă cu 1 miliard de ani) şi, totodată, la modificarea compoziţiei chimice a oceanelor.

Citit mai multe pe www.descopera.ro

Urmărește Business Magazin

/actualitate/cum-a-disparut-supercontinentul-rodinia-cel-mai-mare-de-pe-terra-descoperire-surpriza-a-oamenilor-de-stiinta-14984841
14984841
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.