Cum a citat Dacian Cioloş la finalul discursului din Parlament din Alcoolicii Anonimi. Şi din alţii.

Autor: Dorin Oancea Postat la 18 noiembrie 2015 703 afişări

Cum a citat Dacian Cioloş la finalul discursului din Parlament din Alcoolicii Anonimi. Şi din alţii.

Premierul desemnat Dacian Cioloş şi-a încheiat discursul din Parlament cu un citat din împăratul roman Marcus Aurelius, prin care cere Divinităţii puterea să schimbe ceea ce poate fi schimbat, răbdarea de a accepta ceea ce nu poate fi schimbat şi înţelepciunea de a distinge între cele două.

Este adevărat că unele surse, inclusiv Wikipedia in limba română, îi atribuie lui Marcus Aurelius respectivul citat. Dar autorul real este teologul american Reinhold Niebuhr (1892 - 1971), citatul făcând parte din The Serenity Prayer, rugăciune care a fost adoptată de asociaţia Alcoolicii Anonimi într-un program de cură în 12 paşi. O primă versiune a rugăciunii a apărut într-o carte care citeaza din Niebuhr, carte apărută în 1940, dar forma recunoscută a cea de după 1951, şi este aceasta:

God, give me grace to accept with serenity

the things that cannot be changed,

Courage to change the things

which should be changed,

and the Wisdom to distinguish

the one from the other.

Living one day at a time,

Enjoying one moment at a time,

Accepting hardship as a pathway to peace,

Taking, as Jesus did,

This sinful world as it is,

Not as I would have it,

Trusting that You will make all things right,

If I surrender to Your will,

So that I may be reasonably happy in this life,

And supremely happy with You forever in the next.

Amen.

Rugăciunea a intrat în atenţia Alcoolicilor Anonimi în 1941, fiind răspândită de cofondatorul William Wilson. "Grapevine, The International Journal of Alcoholics Anonymous" îl identifică pe Niebuhr drept autor al rugăciunii.

Ar mai trebui spus că zicerea a mai fost şi este atribuită nu numai lui Marcus Aurelius, ci şi lui Toma de Aquino, lui Cicero, sfântului Augustin, lui Francisc de Assisi, lui Thomas More dar şi altora. Forme modificate au apărut în cântecele raperului 50 cent, într-un roman de John Grisham, într-un episod din Neveste Disperate sau într-un cântec al grupului rock Stratovarius.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/cum-a-citat-dacian-ciolos-la-finalul-discursului-din-parlament-din-alcoolicii-anonimi-si-din-altii-14890894
14890894
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.