Cum a ajuns Ministerul Sănătăţii să îşi facă loc pentru prima dată în top 500 exportatori, direct pe poziţia 350?

Autor: Cristina Roşca Postat la 18 mai 2022 35 afişări

Ministerul Sănătăţii apare în 2021, pentru prima dată, în clasamentul celor mai mari 500 de exportatori locali, făcându-şi loc pe poziţia 350.

Cum a ajuns Ministerul Sănătăţii să îşi facă loc pentru prima dată în top 500 exportatori, direct pe poziţia 350?

Ministerul Sănătăţii apare în 2021, pentru prima dată, în clasamentul celor mai mari 500 de exportatori locali, făcându-şi loc pe poziţia 350. Reprezentanţii Ministerului nu au răspuns, până la momentul publicării acestei ştiri, ce anume a fost exportat sau despre ce valoare a bunurilor trimise peste graniţă e vorba.

Totuşi, cu doar 9-10 poziţii mai jos în clasamentul celor mai mari exportatori din 2021 se găsesc firmele Industries Yield şi Industria Filati Buzău, două companii active în producţia locală de textile. În cazul jucătorilor din acest domeniu, cea mai mare parte a producţiei merge la export, astfel că cifra lor de afaceri de 15-20 mil. euro poate fi asociată vânzărilor de peste graniţă. Această valoare poate da astfel un anumit ordin de mărime pentru exporturile companiilor aflate pe poziţii apropiate în top.

În ceea ce priveşte Ministerul Sănătăţii, prezenţa în clasament ar putea fi justificată de faptul că în 2021 instituţia a vândut o parte din vaccinurile împotriva COVID-19 pe care România nu le-a folosit. „La solicitarea Ministerului Sănătăţii, Guvernul României a aprobat în şedinţa din 16 iunie a.c., ordo­nanţa de urgenţă privind reglementarea unor măsuri pentru valorificarea dozelor de vaccin împotriva COVID-19 achiziţionate de Ministerul Sănătăţii. Actul normativ stabileşte cadrul legal pentru revânzarea unor cantităţi de doze de vaccin împotriva COVID-19 care nu mai pot fi valorificate şi abilitează Ministerul Sănătăţii să încheie în numele statului român contracte cu alte state“, potrivit site-ului Guvernului.

România a exportat vaccinuri pe care le-a obţinut de la UE pentru a fi folosite de populaţie. Pentru că rata de vaccinare a fost mică în România, Ministerul Sănătăţii le-a exportat fie în ţări unde cererea era mare – ca Danemarca “, fie în ţări unde oferta era mică – precum Republica Moldova, Ucraina sau Argentina. O parte din vaccinuri au fost vândute, în timp ce altele donate.

România a primit aceste vaccinuri în baza unui acord internaţional la nivel de UE. Preţul vaccinurilor este confidenţial, însă din datele ZF, vaccinarea a avut un buget în 2021 de circa 1,4 mld. de lei, din care 900 mil. lei (180 mil. euro) pentru achiziţia de vacinuri.

Doar 8 milioane de români au schema completă de vaccinare până în prezent, din cele mai recente date, adică mai puţin de jumătate din populaţia totală a ţării. În alte state procentul de vaccinare a trecut de 80-90% din populaţia totală.

În total, România a trimis anul trecut peste graniţă produse în valoare de aproape 75 mld. euro, cu 20,1% mai mult decât în 2020. Cei mai mari 500 de exportatori din economia românească ţin în spate circa 73% din totalul sumei, potrivit datelor INS. Mai mult, primele 100 de companii din top contribuie cu aproape 50% la cele 75 mld. euro, iar primele zece au 17,2%.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.