Croaţia devine la 1 iulie cea mai nouă membră a UE

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 23 iunie 2013 606 afişări

Aderarea oficială a Croaţiei la UE, la 1 iulie, este văzută de comentatorii din mediul financiar drept o ocazie de a atrage investiţii pentru dezvoltare, având în vedere promisiunea guvernului de la Zagreb de a accelera programul de privatizare.

Croaţia devine la 1 iulie cea mai nouă membră a UE

Problema ţării este însă atragerea unor investiţii în industrie, cu scopul de a crea o bază de producţie cu potenţial de export, având în vedere că în ultimul deceniu, majoritatea investiţiilor au vizat mai ales serviciile şi băncile - în 2006, Croaţia se mândrea cu faptul că peste 90% din sistemul bancar era deja privatizat cu investitori străini.

Analiştii Erste consideră că turismul şi transporturile au potenţial de a atrage investitorii, iar infrastructura rutieră bine dezvoltată va permite direcţionarea fondurilor europene către alte tipuri de infrastructură, în special feroviară şi portuară. Pentru investiţii va fi însă nevoie ca guvernul să treacă la reforme structurale cât mai repede, conform lui Alen Kovac, economist-şef al Erste Bank Croaţia, care acuză "probleme în special în ce priveşte dimensiunea şi eficienţa sectorului public, legislaţia rigidă privind piaţa muncii şi protecţia redusă oferită investitorilor".

În acelaşi timp, admite Kovac, ieşirea ţării din CEFTA (Acordul Central-European de Liber Schimb) ar putea afecta pe termen scurt exporturile, din cauza creşterii taxelor vamale, iar creşterea bruscă a importurilor din UE "va exercita o presiune competitivă pe producţia internă". Kovac adaugă însă că acest neajuns poate fi compensat în timp de piaţa UE, cu 500 mil. de locuitori, care "oferă un potenţial mai mare pe termen mediu".

Cât priveşte fondurile europene, fondurile totale alocate Croaţiei în perioada 2014 - 2020 se vor ridica la 11,7 mld. euro (aproximativ un sfert din PIB estimat pentru anul 2013). "Performanţele Croaţiei în ceea ce priveşte utilizarea fondurilor de preaderare IPA au fost adesea catalogate drept mediocre. Dacă adăugăm şi faptul că, la începutul perioadei de programare, contractarea şi plăţile se fac de obicei într-un ritm oarecum mai lent şi îşi revin după aproximativ un an, Croaţia s-ar putea aştepta la un impact semnificativ al fondurilor UE abia pe termen mediu", apreciază Kovac. "Prin urmare, Croaţia trebuie să consolideze cadrul instituţional şi să accelereze reformele structurale pentru a valorifica la maximum avantajele fondurilor europene consistente care i-au fost alocate."

Urmărește Business Magazin

/actualitate/croatia-devine-la-1-iulie-cea-mai-noua-membra-a-ue-11007838
11007838
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.