Criza politică subminează dreptul la viaţă a pacienţilor cronici

Autor: Dorin Oancea Postat la 09 septembrie 2021 22 afişări

Criza de sănătate generată de pandemia de COVID-19 a amplificat problemele cu care se confruntau pacienţii cronici din România în ceea ce priveşte accesul la terapii, arată Alianţa Pacienţilor Cronici din România.

Criza politică subminează dreptul la viaţă a pacienţilor cronici

Criza politică actuală acutizează situaţia, săpând mai adânc groapa sistemului de sănătate, lipsindu-l de finanţarea necesară, şi odată cu el şi a pacientului cronic, rămas fără tratamente, scrie asociaţia într-o scrisoare adresată partidelor politice, Ministerului Sănătatii, CNAS şi Guvernului.

Printre cei mai afectaţi de situaţia actuală sunt pacienţii bolnavi de cancer şi pacienţii cu HIV/SIDA; pentru aceştia din urmă, frica de a nu mai primi tratamentul vital este o constantă în fiecare lună. Medicii fac eforturi disperate de a calcula medicaţia la plic, la bucată, pentru a ajunge la fiecare pacient. Această practică încalcă toate normele legate de farmacovigilenţă, siguranţa medicamentului şi siguranţa pacientului, periclitându-i sănătatea. Nu în ultimul rând, calcă în picioare demnitatea şi calitatea vieţii acestor oameni, punându-i pe drumuri, să aştepte cu orele la porţile spitalelor de boli infecţioase sau lăsându-i fără acces la analizele de monitorizare ale viremiei.

Lipsa fondurilor destinate acestor programe naţionale de sănătate este semnalată de toate centrele regionale de boli infecţioase din România. 1 din 4 pacienţi români diagnosticaţi cu HIV/SIDA nu urmează în prezent un tratamentul specific bolii lor, iar dacă autorităţile nu iau măsuri acum acest număr va creşte considerabil. Întreruperea tratamentului antiretroviral determină o creştere a riscului de deces, precum şi a riscului de transmitere a infecţiei HIV.

Medicii infecţionişti din România fac apel la APCR pentru a prezenta public aceste probleme.

Încă o dată, factorul politic pune viaţa pacienţilor cronici în pericol. Sunt pacienţi, care în fiecare săptămână sunt chemaţi de la sute de kilometri la centrele regionale pentru a ridica medicamentele (de exemplu, pacient din Tecuci, obligat să vină la spital pentru ridicarea tratamentului în fiecare săptămână, la Bucureşti; in situaţia acestui pacient, se regăsesc absolut toţi pacienţii); acest lucru reprezintă costuri importante pentru transport - pe care nu toţi şi le pot permite (se creează risc de abandon şi eşec terapeutic), dar şi un risc major de a intra în contact cu virusul SARS-CoV-2. Şi în acest moment, se tergiversează reglementarea privind activitatea de HomeDelivery (distribuirea medicaţiei la domiciliul pacientului cronic).

Trebuie menţionat faptul că, întreruperea tratamentului chiar şi pentru 1 – 2 zile, la pacienţii cu HIV/SIDA, poate altera întreaga schemă terapeutică (scheme multidrog). Asta conduce la agravarea stării de sănătate, epuizarea tuturor variantelor de scheme datorită generării de rezistenţă virală la terapie, iar dacă se impune internarea acestor pacienţi, asistenţa medicală este aproape imposibilă, dat fiind faptul că spitalele de boli infecţioase sunt iar pline cu pacienţi COVID-19.

În cazul pacienţilor cu cancer, lipsa medicamentelor reprezintă direct condamnare la moarte, deoarece cancerul este o urgenţă, iar majoritatea tipurilor de cancer au o evoluţie fulminantă.

„Facem apel încă o data la politicieni din Guvernul României să înceteze orice mascarada politică şi să se dedice rezolvării acestor probleme, pentru a preîntâmpina un nou val de decese cauzate de cinismul si lipsa lor de empatie, dar şi de lipsa finanţării si a politicilor coerente din sănătate. Reamintim faptul că în 2020 decesele generale au crescut apreciabil 260353 (11.7‰) la 297345 (13.4‰), iar în 2021, dacă nu se iau măsuri urgenţe, numărul deceselor va creşte şi mai mult. De asemenea, reamintim autorităţilor Rezoluţia Parlamentului European din 20 mai 2021 referitoare la accelerarea progreselor şi combaterea inegalităţilor în vederea eradicării SIDA ca ameninţare la adresa sănătăţii publice până în 2030 şi necesitatea asigurării nivelului de cheltuieli şi mobilizarea resurselor necesare pentru a atinge obiectivele pentru 2025 în toate statele membre ale UE.

Alianţa Pacienţilor Cronici din România va semnala situaţia curentă Parlamentului European, şi îşi rezervă dreptul de a acţiona în judecată pe toţi cei responsabili pentru aceste derapaje, pentru încălcarea cu bună ştiinţă a dreptului la asistenţă medicală, la sănătate, la viaţă, drepturi consfinţite atât de Constituţia României, cât şi de Legile in vigoare ale României şi UE”, încheie asociaţia.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
criză politică,
bolnavi cronici,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.