Creşte nivelul îndatorării statului: Ministerul Finanţelor trebuie să împrumute 160 miliarde lei în 2023. Se ia în calcul şi emiterea unor emisiuni de tip Samurai pe piaţa japoneză

Autor: Cristina Bellu Postat la 05 ianuarie 2023 36 afişări

Creşte nivelul îndatorării statului: Ministerul Finanţelor trebuie să împrumute 160 miliarde lei în 2023. Se ia în calcul şi emiterea unor emisiuni de tip Samurai pe piaţa japoneză

România trebuie să împrumute în acest an 160 de miliarde de lei de pe piaţa internă şi externă pentru finanţarea deficitului bugetar şi refinanţarea datoriilor anterioare, având în vedere nivelul previzionat al deficitului bugetar, de 4,4% din PIB (aproximativ 68 mld. lei) precum şi de volumul datoriei de refinanţat în 2023, în sumă de cca 92 mld. lei, arată un document publicat de Ministerul de Finanţe.

MFP estimează că deficitul bugetar se va finanţa în proporţie de cca. 30% din surse interne şi de 70% din surse externe.

Volumul indicativ al împrumuturilor de pe pieţele externe este estimat la aproximativ 11- 12 mld. euro prin emiterea de euroobligaţiuni inclusiv prin plasamente private, într-un volum de 7,5-8,5 mld. euro (echivalent), în funcţie de evoluţiile, condiţiile şi oportunităţile oferite de aceste pieţe şi realizarea de operaţiuni de răscumpărare anticipată şi preschimbare parţială a unor serii de euroobligaţiuni existente în scopul administrării vârfurilor de plată din anii 2023-2024.

“De asemenea, în funcţie de condiţiile şi termenii financiari aferente acestora cât şi de evoluţiile pieţelor financiare pot fi utilizate şi alte instrumente pe pieţele externe, cum ar fi obligaţiuni de tip Samurai, după parcurgerea etapelor specifice necesare realizării acestora”, precizează documentul ministerului.

Mai sunt luate în calcul disponibilizarea sumelor de cca 2 mld. euro de către CE în cadrul Facilităţii de Redresare şi Rezilienţă, precum şi trageri din împrumuturi contractate de la instituţii financiare internaţionale estimate la cca 1,5 mld. euro.

“Prin contractarea împrumuturilor externe, Ministerul Finanţelor are în vedere reducerea riscului de refinanţare prin extinderea duratei medii rămase a portofoliului de titluri de stat, în condiţii avantajoase de cost, precum şi diversificarea bazei investiţionale. În funcţie de condiţiile de piaţă şi de modul de implementare a planului de finanţare propus pentru anul 2023, rezerva financiară în valută existentă la dispoziţia Trezoreriei Statului poate fi consolidată sau utilizată parţial”.

Pe piaţa internă, volumul indicativ de împrumuturi ce vor fi contractate se ridică la  aproximativ 97-102 mld. lei, cu o structură a maturităţilor de 20%/80% (termen scurt versus termen mediu şi lung), prin emiterea de:

♦ certificate de trezorerie cu discont, cu scadenţe de până la 12 luni, inclusiv;

♦ obligaţiuni de stat de tip benchmark lansate în anii precedenţi care se vor redeschide frecvent în funcţie de cererea mediilor investiţionale până la acumularea unui volum corespunzător în scopul creşterii lichidităţilor acestora;

♦ obligaţiuni de stat de tip benchmark noi cu maturităţi iniţiale în jurul maturităţilor standard de 3, 5, 7, 10 şi 15 ani, ţinând cont de cererea mediilor investiţionale având în vedere obiectivul consolidării şi extinderii curbei randamentelor în lei;

♦ titluri de stat destinate populaţiei, în lei şi în valuta, cu maturităţi cuprinse între 1 an şi 5 ani şi utilizarea instrumentelor de tip plasament privat, denominate în lei sau în valută.

“Pentru realizarea obiectivului de consolidare şi extindere a curbei de randamente a titlurilor de stat denominate în lei şi de îmbunătăţire a lichidităţii pieţei titlurilor de stat, Ministerul Finanţelor are în vedere redeschiderea emisiunilor de obligaţiuni de stat de tip benchmark până la atingerea unor volume pe emisiune în valoare echivalentă de aproximativ 2,5-3 mld. euro (echivalent) pe fiecare serie de obligaţiuni benchmark, precum şi utilizarea operaţiunilor pe piaţa secundară a titlurilor de stat (operaţiuni de

răscumpărare în avans şi de preschimbare a titlurilor de stat) ”, mai precizează documentul MFP.

Totodată, pentru reducerea riscului de refinanţare în funcţie de condiţiile existente în piaţa secundară, în cursul anului, Ministerul Finanţelor intenţionează să utilizeze operaţiuni de administrare a pasivelor şi poate avea în vedere şi emisiuni de titluri de stat denominate în euro, care să poată fi redeschise periodic, în contextul identificării unei cereri pentru astfel de instrumente din partea mediilor investiţionale.

În primul trimestru (T1), Ministerul Finanţelor anunţă un volum indicativ cuprins între 18 şi 20 mld. lei, reprezentând emisiuni de titluri de stat pe piaţa internă care vor fi lansate pe piaţa interbancară.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.