Credit Suisse, a doua cea mai mare bancă din Elveţia se prăbuşeşte: După raportarea unor pierderi de 1,7 miliarde de euro, CEO-ul a fost dat afară

Autor: Iulian Tenchiu Postat la 27 iulie 2022 255 afişări

Credit Suisse, a doua cea mai mare bancă din Elveţia se prăbuşeşte: După raportarea unor pierderi de 1,7 miliarde de euro, CEO-ul a fost dat afară

Credit Suisse, al doilea cel mai mare creditor elveţian, l-a dat afară pe CEO-ul Thomas Gottstein, sub mandatul căruia banca a înregistrat pierderi de 1,7 miliarde de euro, peste toate prognozele lansate anterior. Gottstein va fi înlocuit de Ulirch Korner, şeful departamentului de management al activelor din cadrul Credit Suisse, scrie Bloomberg.

Preşedintele Credit Suisse, Axel Lehmann, vrea să aducă banca înapoi la profitabilitate şi stabilitate, după ce scandaluri precum Archegos Capital Management şi Greensill Capital, au distrus încrederea investitorilor în creditorul elveţian şi au lovit puternic în cele mai important businessuri, provocând un exod al celor mai pregătiţi oameni.

Credit Suisse şi-a schimbat total întreaga echipă executivă  şi jumătate din consiliul de administraţie în ultimele 18 luni, în încercarea de a trece peste criză.

Banca şi-a petrecut ultimii trei ani zbătându-se în mijlocul unor scandaluri controversate. Haosul a început în urmă cu trei ani, când Tdijan Thaim, fostul CEO al creditorului, a demisionat fiind acuzat de spionaj şi de furtul a 45 de milioane de dolari, pentru aranjarea unor credite de 2 milar de de dolari.

În prezent, în timp ce războiul din Ucraina şi inflaţia ameninţă lumea, Credit Suisse a înregistrat pierderi în valoare de 4 miliarde de francţi elveţieni, în ultimele trei trimestere.

Credit Suisse a declarant miercuri că ia „în considerare mai multe opţiuni de remodelare completă” a diviziei de investiţii, incluzând aici atragerea de capital terţ în vederea dezvoltării businessului de tranzacţionare de produse securizate. Compania susţine că doreşte o bancă de investiţii care utilizează mai puţin capital şi care este este mai apropiată de divizia sa de wealth management, sugerând aşadar un număr mai mare de concedieri faţă de estimările lansate în noiembrie 2021.

Banca a declarat că problemele ramurii de investiţii sunt departe de a se fi terminat, tranzacţiile din al doilea trimestru fiind din ce în ce mai slabe. Creditorul se aşteaptă să piardă şi mai mulţi clienţi în zona de investiţii.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.