Corpul de Control: 75% din studiile comandate de ministerele economice au fost folosite ineficient

Postat la 21 noiembrie 2016 66 afişări

Ministerele economice au comandat studii de fezabilitate în valoare totală de de 92 de milioane de lei în perioada 2011-2016, pentru care până în prezent au fost efectuate plăţi în sumă totală de doar 23,9 milioane de lei, se arată într-o notă de informare a Corpului de Control al Primului-ministru.

Corpul de Control: 75% din studiile comandate de ministerele economice au fost folosite ineficient

Din centralizarea datelor primite de către Corpul de Control al Primului-ministru au rezultat următoarele: „un nivel foarte scăzut al eficienţei utilizării studiilor de fezabilitate plătite din bani publici, în sensul că efortul financiar suportat de cele patru ministere în sumă totală de 23,9 milioane de lei a fost compensat doar în proporţie de 24,23%, reprezentând ponderea valorii studiilor de fezabilitate plătite şi utilizate în valoarea totală a studiilor de fezabilitate plătite (utilizate +neutilizate); implicit, un grad foarte ridicat al ineficienţei utilizării studiilor de fezabilitate plătite din bani publici, de 75,77%, exprimat ca pondere a valorii studiilor de fezabilitate plătite şi neutilizate”.

În perioada 1 ianuarie 2011 – 30 iunie 2016, Ministerul Energiei, Ministerul Transporturilor, Ministerul Comunicaţiilor şi Ministerul Economiei (inclusiv companiile naţionale/societăţile aflate în subordinea acestora,printre care şi 4 spitale), au contractat un număr de 92 de studii de fezabilitate, finanţate integral de la bugetul de stat, în valoare totală de 92,9 milioane de lei. „Din acestea, au fost contractate 75 de studii, în valoare totală de 39,2 milioane de lei şi pentru care, până în prezent au fost efectuate plăţi în sumă totală de 23,9 milioane de lei. Cuantumul plăţilor reprezintă 25,7% din totalul angajamentelor legale având ca obiect elaborarea, actualizarea sau refacerea studiilor de fezabilitate, respectiv 61% în valoarea contractată a studiilor de fezabilitate plătite”, se arată în documentul citat.

Potrivit Corpului de Control al Primului-ministru, 46 studii de fezabilitate au fost plătite şi utilizate, valoarea totală a acestora fiind de 5,79 milioane de lei (6,24% din totalul angajamentelor legale, respectiv 14,78% din valoarea contractată a studiilor de fezabilitate finalizate şi plătite. Alte 29 de studii de fezabilitate au fost plătite şi neutilizate, în valoare totală de 18,1 milioane de lei (19,51% din totalul angajamentelor legale, respectiv 46,22% din valoarea contractată.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.