Constantinescu: Asigurările au avut un an dificil în 2014 şi plin de bâlbe din partea ASF

Autor: Adrian Dumitrache Postat la 26 ianuarie 2015 40 afişări

Industria asigurărilor a avut un an dificil în 2014 şi plin de bâlbe din partea ASF, iar lucurile sunt departe a merge într-o direcţie normală, a declarat Cristian Constantinescu, fostul director general al UNSAR şi al Allianz-Ţiriac, prezent la un eveniment de specialitate.

"Ca autoritate de reglementare, ASF este departe de a produce ce aşteptam să producă. Schimbările anunţate nu au reuşit să se ridice la nivelul aşteptarilor şi sunt mult prea multe bâlbe. Nu am primit, spre exemplu, răspunsul la întrebarea «În baza cărei legi funcţionează Astra?» şi nu numai ea. Inconsistenţa decizională şi toate bâlbele legate de brokeri se văd cu ochiul liber", a afirmat Constantinescu, în prezent membru în Consiliul de Administraţie al Allianz-Ţiriac.

Referitor la cea mai recentă modificare a normei RCA, care a avut loc în ianuarie, Constantinescu a arătat că aceasta trebuia modificată mult mai consistent.

"Prevederea care obliga asigurătorul să îşi acopere obligaţiile asumate din prima de asigurare era oricum egală cu zero. În primul rând, nu putea fi controlată şi, în al doilea rănd, nu exista nicio penalitate. Ce nu înţeleg este anularea prevederii care limita nivelul facturilor pe care anumite unităţi de reparaţii auto le pot prezenta asigurătorilor şi toată lumea ştie că în foarte multe cazuri sunt de două, chiar trei ori cât o factură de reprezentanţă auto. Acesta este un pas foarte mare înapoi, făcut fără ca cineva din ASF să aibă curiozitatea să studieze, analizând piaţa de asigurări, cam care este impactul în bani, în dauna medie, al facturilor de la aceste service-uri", a spus fostul şef al UNSAR.

El a arătat că ASF, la nivel declarativ, îşi propune să reducă primele de asigurare şi presiunea pe clienţi, dar adoptă măsuri total contrarii, care au ca efect creşterea tarifelor, şi nu la scăderea acestora.

Constantinescu a calificat drept "aberante" recentele declaraţii ale unui reprezentant din ASF, care a afirmat că asigurătorii vor fi verificaţi şi sancţionaţi pentru posibilele abuzuri în privinţa modului de stabilire a nivelului primei RCA pentru tineri.

"ASF n-are absolut nicio bază legală pe care să fundamenteze un asemenea demers", a spus Constantinescu.

În acest context, a spus Constantinescu, o prognoză privind evoluţia pieţei de asigurări "este foarte greu de făcut" pentru anul 2015 în condiţiile în care "nu ştim ce va face ASF în acest an".

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ASIGURĂRI,
ASF,
/actualitate/constantinescu-asigurarile-au-avut-un-an-dificil-in-2014-si-plin-de-balbe-din-partea-asf-13785973
13785973
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.