Consiliul de Securitate ONU îndeamnă la formarea rapidă a unui guvern în Irak

Autor: Anna Primac Postat la 14 august 2014 26 afişări

Consiliul de Securitate al ONU l-a îndemnat miercuri pe noul premier irakian Haidar al-Abadi să formeze rapid un guvern capabil să facă faţă ofensivei lansate de jihadiştii din cadrul Statului Islamic (SI).

Numirea lui Abadi este "un pas important" spre formarea unui guvern deschis tuturor comunităţilor din ţară, capabil "să facă faţă ofensivei lansate de insurgenţii sunniţi", au apreciat cele 15 state membre ale Consiliului, potrivit unui comunicat.

Consiliul i-a cerut premierului desemnat, Haidar al-Abadi, să acţioneze rapid în vederea formării unui guvern în Irak.

Totodată, Casa Albă l-a îndemnat miercuri pe premierul irakian în exerciţiu, Nuri al-Maliki, să respecte procesul democratic şi să cedeze locul succesorului său.

"El trebuie să respecte procesul democratic", a subliniat Ben Rhodes, consilier adjunct pentru Securitate naţională.

"Casa Albă va fi foarte fericită să vadă un nou guvern în funcţie", a adăugat el.

Preşedintele american, Barack Obama, a salutat luni numirea unui nou premier în Irak.

Maliki, criticat în repetate rânduri de administraţia americană pentru politica sa confesională, a apreciat luni că numirea succesorului său este o încălcare a Constituţiei şi a denunţat rolul Washingtonului în acest caz.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ONU,
IRAK,
/actualitate/consiliul-de-securitate-onu-indeamna-la-formarea-rapida-a-unui-guvern-in-irak-13088491
13088491
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.