Cum te răcoreşti pe caniculă – Câteva sfaturi despre cum să treci mai uşor peste zilele fierbinţi

Postat la 13 august 2014 96 afişări

Căldura din ultimele zile a pus stăpânire peste oraş. Nu te mai poţi ascunde nicăieri. Călătoria cu mijloacele de transport devine un chin. Mersul în parc sau la terasă pare că nu mai are niciun efect. În condiţiile astea ce faci? Cum te răcoreşti? Iată câtva posibile sfaturi practice.

Plimbarea prin oraş pe caniculă devine o aventură aproape extremă: eşti pus în situaţii jenante, pentru că transpiri din ce în ce mai mult, iar deodorantele, mai ales cele folosite de ceilalţi călătorii din mijloacele de transport în comun, îşi arată din ce în ce mai uşor limitele.

Astfel, riscul de deshidratare creşte, mai ales când nu te poţi adăposti la umbră. De asemenea, asfaltul încins devine o adevărată capcană pentru pantofi sau tenişi (încălţăminte care, oricum, te încinge îngrozitor).

Dacă te uiţi pe prognozele meteo, vei vedea că nu scapi de chinul caniculei în curând. Şi astfel apar întrebările: Ce faci? Cum te fereşti? Cum te răcoreşti?

O soluţie evidentă este să stai în casă. Dacă poţi, bineînţeles, sau dacă nu trebuie să mergi la serviciu. Daca ai aer condiţionat, acum este timpul să îl foloseşti. Nu uita însă că trebuie să închizi geamurile şi, eventual, să tragi jaluzelele dacă te deranjează soarele.

Dacă nu ai (încă) aer condiţionat, există varianta ventilatorului. Ţine cont: câteva sticle cu apă îngheţată puse în faţa acestuia fac minuni. De asemenea, este recomandat să ţii draperiile trase. O soluţie disperată, şi nu prea estetică, este să pui staniol în geamuri, pentru a reflecta lumina soarelui. La fel, poţi agăţa în geam un cearşaf ud. Nu uita însă, noaptea, să foloseşti  aparatul cu pastile împotriva ţânţarilor, ca să poţi dormi mai liniştit.

Pentru răcirea pereţilor se mai practică, cică, o metodă ”extremă”: se umple cada cu apă cât mai rece, pentru ca temperatura aerului din casă sau din apartament să scadă. Este însă posibil să nu funcţioneze, aşa că o variantă mai eficientă, şi care utilizează mai puţină apă, este să faci un duş răcoritor.

Legat de cum te hidratezi: este bine de ştiut că berea – băutură îndrăgită pe timp de vară şi nu numai – deshidratează. Astfel se explică de ce te trezeşti cu gura uscata după o noapte de băut bere. De asemenea, nu uita că toate băuturile care conţin cofeină: cafeaua, băuturile gazoase, deshidratează. Cele mai bune sunt, de fapt, apa rece, limonada şi ceaiul de mentă răcit.

Este recomandat să consumi cât mai multe fructe şi legume bogate în vitamine şi apă: mere, pepeni, piersici, caise, morcovi. Sunt de evitat ceapa, usturoiul, cartofii prăjiţi.

Este bine să te îmbraci cu haine subţiri, largi şi deschise la culoare (beduinii ştiu de ce). Paradoxal, cu cât eşti mai neacoperit, cu atât transpiri mai mult, astfel încât o pălărie sau o şapcă ajută . Cu toate acestea, nu trebuie exagerat cu articolele vestimentare, pentru că echilibrul între suficient şi prea mult este foarte delicat şi subtil.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
canicula,
sfaturi,
caldura
/actualitate/cum-te-racoresti-pe-canicula-cateva-sfaturi-despre-cum-sa-treci-mai-usor-peste-zilele-fierbinti-13084041
13084041
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.