Concurenţa a extins investigaţia privind posibila trucare a unor licitaţii de producători de lactate

Autor: Ana Maria Petcana Postat la 12 februarie 2015 40 afişări

Consiliul Concurenţei a extins investigaţia privind posibila trucare a unor licitaţii pentru atribuirea contractelor de furnizare de produse lactate pentru elevi şi preşcolari, în cadrul programului numit "Cornul şi Laptele, cu licitaţii organizate de CJ Ialomiţa şi CJ Dolj în 2010 şi 2011.

"Avem indicii referitoare la alte 3 licitaţii publice organizate de Consiliul Judeţean Ialomiţa şi Consiliul Judeţean Dolj in cadrul cărora au ofertat mai multe companii, iar în urma licitaţiei electronice fiecare a câştigat cel puţin un lot, comportament care, pare a fi similar celui de la Giurgiu, creând astfel suspiciunea unor trucări de licitaţii prin împărţirea loturilor", a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

În prezent, investigaţia se referă la licitaţiile organizate de Consiliul Judeţean Ialomiţa în anii 2010 şi 2011, Consiliul Judeţean Dolj în anul 2010 şi Consiliul Judeţean Giurgiu în anul 2010, în vederea atribuirii contractelor de "furnizare produse lactate pentru elevi şi preşcolari", iar companiile suspectate sunt Dorna, Albalact, Simultan, Lacta şi Deltalact.

Consiliul Concurenţei a efectuat inspecţii inopinate care au vizat toate companiile participante la licitaţiile respective: Albalact, Dorna Lactate, Simultan, Lactaprod, Bampan Impex, Deltalact, FarKas Trans, Dincudana, Prodlacta şi Sole Mizo Romania. Documentele ridicate în cadrul acestor inspecţii se află în analiza echipei de investigaţie, în cadrul procedurii specifice investigaţiei.

În situaţia în care Consiliul Concurenţei va constata încălcarea regulilor de concurenţă, companiile implicate riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri. Cu toate acestea, companiile care cooperează cu autoritatea de concurenţă, în cadrul programului de clemenţă, pot obţine imunitate la amendă sau reduceri substanţiale ale amenzilor.

Legea concurenţei interzice orice înţelegeri între companii, decizii ale asociaţiilor de companii şi practice concertate, care au ca obiect sau ca efect denaturarea concurenţei, în special cele care urmăresc participarea, în mod concertat, oferte trucate la licitaţii sau la orice alte forme de concurs de oferte.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
CONSILIUL CONCURENŢEI,
LACTATE,
/actualitate/concurenta-a-extins-investigatia-privind-posibila-trucare-a-unor-licitatii-de-producatori-de-lactate-13817313
13817313
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.