COMENTARIU Wall Street Journal: "Putin deschide un front arctic în noul Război Rece"

Autor: Bogdan Stanescu Postat la 13 iunie 2015 80 afişări

Un grup de şapte lideri din Bavaria a promis luni să extindă sancţiunile dacă Rusia nu renunţă la agresiunea împotriva Ucrainei. Sancţiunile anterioare nu au descurajat Kremlinul, "iar întrebarea acum nu este dacă preşedintele rus Vladimir Putin va lovi din nou, ci care este următoarea sa ţintă", scrie Wall Street Journal.

"Domnul Putin consideră periferia de est a Europei parte a moştenirii imperiale a Rusiei", remarcă jurnalistul Sohrab Ahmari în Wall Street Journal.

Acesta remarcă faptul că Vladimir Putin şi-a atras atenţia către nord în ultimii ani, spre Arctica, militarizând unele dintre cele mai îndepărtate zone ale Europei.

Finlanda, unul dintre cele opt state arctice, este ameninţată în permanenţă de război, susţine jurnalistul.

"Este greu de înţeles exact ce vor ruşii", a declarat noul ministru finlandez de externe Timo Soini. "Dar eu sunt sigur că ei ştiu. Pentru că ei sunt maeştri ai şahului, iar dacă ceva poate fi luat îl vor lua", a mai precizat acesta, Ahmari explicând că declaraţia face referire la un vechi proverb potrivit căruia "un cazac va lua tot ce nu este fixat la sol".

Jurnalistul consideră că Arctica este deosebit de atractivă pentru Rusia din mai multe motive, cele mai importante fiind controlarea accesului în Marea Nordului şi exploatarea resurselor energetice bogate din această zonă.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
VLADIMIR PUTIN,
RAZBOI RECE,
ARCTICA,
FINLANDA
/actualitate/comentariu-wall-street-journal-putin-deschide-un-front-arctic-in-noul-razboi-rece-14448114
14448114
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.