Justin Ştefan: LPF poate denunţa unilateral contractul dacă ISB nu plăteşte până luni

Autor: Marius Ţone Postat la 12 iunie 2015 58 afişări

Secretarul general al LPF, Justin Ştefan, a anunţat, vineri, într-o conferinţă de presă, că Adunarea Generală a Ligii Profesioniste de Fotbal poate denunţa unilateral contractul de valorificare a drepturilor TV dacă Intel Sky Broadcast (ISB) nu efectuează plata până luni.

"Aşteptăm data de 15 iunie, până la ora 24.00, dată la care trebuie depusă scrisoarea de garanţie bancară sau să se efectueze plata. În situaţia în care nu vor fi realizate niciuna dintre aceste două condiţii, la 19 iunie, Adunarea Generală a LPF va decide dacă acest contract se va rupe. Există clauze în contract care protejează LPF, ceea ce înseamnă că dacă nu este executată una dintre cele două obligaţii există posibilitatea denunţării unilaterale a contractului", a spus Justin Ştefan.

Oficialul a menţionat că ISB a propus cluburilor, pentru ediţia 2015-2016 a Ligii I, suma de 23,3 milioane de euro, cu 800.000 mai mult decât oferta din 26 mai, dar Adunarea Generală nu a acceptat. "Acum două zile a avut loc o întâlnire între preşedintele LPF şi reprezentanţii ISB, întâlnire consemnată într-un proces verbal. Domnul Iorgulescu a avut mandat să solicite executarea acestui contract şi a făcut acest lucru. Ulterior, am primit o nouă ofertă din partea ISB care majorase suma propunsă iniţial cu încă 800.000 de euro, ajungându-se undeva la 23,3 milioane de euro. Această sumă a fost supusă votului Adunării Generale care a respins propunerea ISB. Propunerea a fost prezentată de reprezentantul ISB, Călin Olteanu, căruia Adunarea Generală i-a solicitat să se respecte contractul în vigoare", a adăugat oficialul.

Rugat să confirme propunerea comună a companiilor RCS&RDS şi Telekom cu o valoare cuprinsă între 25 şi 28 de milioane de euro pe sezon, transmisă deja cluburilor, Justin Ştefan a afirmat: "Nu aş vrea să comentez prea mult acest subiect pentru că azi e în derulare un contract între LPF şi ISB. Ce pot să spun este că există intenţii din partea mai multor companii media cu privire la achiziţionarea acestor drepturi, bineînţeles în cadrul unor proceduri transparente".

Conducerea executivă a LPF nu îşi reproşează semnarea contractului cu ISB, chiar dacă acesta se poate încheia după doar un an. "La momentul semnării contractului cu ISB era singura ofertă viabilă făcută de o companie care se ocupa cu valorificarea drepturilor media. Atunci au existat discuţii cu reprezentanţii mai multor companii din piaţă, nu le spun numele, care ne-au transmis că nu vom obţine mai mult de 15-16 milioane de euro. S-au obţinut însă 28,5 milioane de euro, nu s-a dat niciun comision, contractul e făcut foarte bine, aşa că eu şi preşedintele nu avem să ne facem niciun reproş", a menţionat Justin Ştefan.

Secretarul general a precizat că nu există nemulţumiri ale conducătorilor de cluburi la adresa preşedintelui LPF, Gino Iorgulescu. "Din câte ştiu, nu există reproşuri din partea conducătorilor cluburilor la adresa preşedintelui. Preşedinţii de cluburi se declară mulţumiţi de suma încasată sezonul trecut", a adăugat el.

Adunarea Generală a LPF a respins, vineri, propunerea companiei ISB de diminuare a contractului privind drepturile TV ale meciurilor din primul eşalon, cu 13 voturi la 1.

Conform contractului în vigoare, la 15 iunie ISB trebuie să achite 17 milioane de euro ligii, reprezentând prima tranşă din valoarea drepturilor TV pentru sezonul 2015/2016, în caz contrar contractul cu firma din Malta va fi reziliat.

Dacă înţelegerea cu ISB va fi ruptă, companiile RCS-RDS şi Telekom sunt dispuse să le oferă cluburilor între 25 şi 28 de milioane de euro pe sezon pentru preluarea în comun a drepturilor TV ale meciurilor din Liga I.

"Am primit o ofertă scrisă din partea companiei RCS-RDS privind drepturile TV. Oferta RCS este făcută împreună cu Dolce. Cred că au primit-o toate cluburile din Liga I. Este o propunere care se întinde pe patru ani, cu o valoare cuprinsă între 25 şi 28 de milioane de euro pe sezon. Fără discuţie, este o propunere mult mai avantajaoasă decât ceea ce ne-a oferit ISB-ul", a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, conducătorul unui club din Liga I.

Compania Intel Sky Broadcast (ISB) din Malta, deţinătoarea drepturilor TV pentru Liga I, a cerut, la 26 mai, în cadrul Adunării Generale a Ligii Profesioniste de Fotbal, diminuarea valorii contractului pentru transmiterea meciurilor din primul eşalon, în sezonul viitor. ISB a propus reducerea cu aproximativ 6 milioane de euro a sumei pe care o are de plătit anual către grupările din Liga I, fiind dispusă să achite numai 21,5 milioane de euro pentru sezonul 2015/2016.

Liga Profesionistă de Fotbal a anunţat, la 4 martie 2014, semnarea unui parteneriat media pe cinci ani cu firma Intel Sky Broadcast din Malta, având ca obiect comercializarea drepturilor de difuzare a meciurilor din Liga I. Conform contractului, Liga Profesionistă de Fotbal trebuie să încaseze de la Intel Sky Broadcast suma netă de 27,5 milioane de euro pe sezon, în cei cinci ani. La această sumă se adaugă un milion de euro pentru Cupa Ligii. În plus, LPF primeşte o sumă egală cu 20 la sută din veniturile nete din publicitate, care vor fi obţinute de către televiziunile ce transmit meciurile din Liga I.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
FOTBAL,
LPF,
JUSTIN STEFAN,
/actualitate/justin-stefan-lpf-poate-denunta-unilateral-contractul-daca-isb-nu-plateste-pana-luni-14445500
14445500
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.