Colaborare istorică între Japonia, Marea Britanie şi Italia în detrimentul SUA. Vor să dezvolte un avion de luptă de ultimă generaţie

Autor: Iulian Moşneagu Postat la 25 noiembrie 2022 39 afişări

Colaborare istorică între Japonia, Marea Britanie şi Italia în detrimentul SUA. Vor să dezvolte un avion de luptă de ultimă generaţie

Japonia a intrat în faza finală a discuţiilor cu Marea Britanie şi Italia pentru dezvoltarea şi construirea în comun a unui avion de luptă de ultimă generaţie, marcând un punct de cotitură în contextul în care Japonia priveşte dincolo de SUA pentru cooperarea în domeniul apărării.

Tokyo va lua în considerare, de asemenea, revizuirea regulilor sale de export pentru a permite vânzarea de echipamente de apărare în străinătate, în speranţa de a reduce costurile pentru noul avion şi de a stimula industria naţională de apărare, informează Nikkei Asia.

Japonia intenţionează ca acest avion de luptă să fie gata până în 2035. Compania japoneză Mitsubishi Heavy Industries, gigantul britanic din domeniul aviaţiei şi apărării BAE Systems şi compania italiană din domeniul apărării Leonardo S.p.A. vor supraveghea dezvoltarea. Un acord oficial este aşteptat până la sfârşitul anului.

Aceasta va fi prima dată când Japonia se asociază cu Europa pentru a dezvolta un avion de luptă cu reacţie.

Noul avion este programat să fie un succesor al Mitsubishi F-2, care a fost dezvoltat în comun cu Lockheed Martin. Iniţial, Ministerul japonez al Apărării plănuia să colaboreze din nou cu compania americană, care dezvoltă în prezent următoarea generaţie de avioane de luptă F-35. Cu toate acestea, refuzul Lockheed de a împărtăşi informaţii tehnologice confidenţiale a ridicat îngrijorări cu privire la întreţinerea avioanelor pe plan intern după desfăşurare.

Între timp, Marea Britanie anunţase că intenţionează să introducă avionul său de luptă Tempest de generaţia a şasea până în 2035. Având în vedere că programul său de dezvoltare se suprapune cu cel al Japoniei şi că Lockheed nu dorea să împărtăşească informaţii, acest lucru a oferit un stimulent suficient pentru ca Japonia să lanseze prima sa colaborare în domeniul apărării cu Europa.

Guvernul japonez a luat măsuri pentru a spori cooperarea cu NATO. Acesta intenţionează să semneze un acord de facilitare cu guvernul britanic pentru a facilita desfăşurarea de exerciţii militare comune, ridicând relaţia dintre ţări la o cvasi-alianţă.

Motoarele vor fi produse de japonezii de la IHI şi de britanicii de la Rolls-Royce, în timp ce tehnologia radar va fi dezvoltată în comun de Mitsubishi şi de filiala britanică a Leonardo.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.