CNA: Aviz pozitiv pentru crearea unui Fond Audiovizual, din colectarea a 5% din veniturile distribuitorilor

Autor: Dorina Călin Postat la 05 iunie 2015 48 afişări

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a avizat favorabil proiectul unei Ordonanţe de Urgenţă pentru completarea Legii Audiovizualului nr. 504/ 2002, ce prevede constituirea unui Fond Audiovizual, după ce, la şedinţa de joi, a venit Sorin Grindeanu, ministrul pentru Societatea Informaţională.

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a analizat, în şedinţa de joi, propunerea Ministerului pentru Societatea Informaţională de completare a Legii audiovizualului nr. 504/ 2002.

Subiectul privind o Ordonanţă de Urgenţă pentru completarea Legii Audiovizualului nr. 504/ 2002 a fost adăugat joi pe ordinea de zi a şedinţei CNA.

După mai multe discuţii privind modificările şi completările propuse de Guvernul României, membrii CNA prezenţi la şedinţa de joi - Monica Gubernat, Florin Gabrea, Valentin Jucan, Gabriel Tufeanu, Radu Herjeu, Dorina Rusu, Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea - nu au ajuns la un acord şi au decis să reia subiectul în şedinţa următoare, când urmau să fie prezenţi mai mulţi membri ai Consiliului. În jurul prânzului, şedinţa a fost încheiată de Monica Gubernat, cea care a condus întâlnirea de joi, din cauza lipsei cvorumului, doi dintre membri CNA - Valentin Jucan şi Radu Herjeu - nefiind în sală în momentul în care trebuia dezbătut un alt punct de discuţie de pe ordinea de zi.

După o perioadă de timp, a avut loc o şedinţă extraordinară, la care a participat şi Laura Georgescu, preşedintele CNA.

Totodată, în sala de şedinţe a venit şi Sorin Grindeanu, ministrul pentru Societatea Informaţională, care a discutat cu membrii CNA despre OUG pentru completarea Legii audiovizualului.

Guvernul României a decis modificarea şi completarea Legii Audiovizualului nr. 504/ 2002 "în contextul dificultăţilor financiare persistente cu care se confruntă posturile de televiziune şi radio din România, al necesităţii de a oferi publicului românesc programe informative şi educative de cât mai bună calitate, al nevoii de a stimula performanţa în mediul jurnalistic", se arată în proiectul de OUG.

Printre propuneri se numără şi constituirea Fondului Audiovizual, "pentru asigurarea libertăţii de informare, a diversităţii de opinie şi a pluralismului în domeniul serviciilor de televiziune şi radio, precum şi pentru susţinerea programelor informativ-cultural-educative".

La începutul şedinţei, membrul CNA Radu Călin Cristea a spus că va vota această Ordonanţă de Urgenţă doar dacă se renunţă la caracterul "informativ" al programelor. Amendamentul său a fost susţinut şi de alţi membri CNA.

Potrivit acestui proiect de OUG, Fondul Audiovizual se formează din colectarea unui procent de 5% din totalul veniturilor realizate de distribuitorii de servicii care retransmit programe de televiziune prin reţele de comunicaţii electronice.

De asemenea, potrivit aceluiaşi proiect, se reduce la 9% Taxa pe Valoarea Adăugată pentru activităţile de retransmisie de programe de televiziune. Economiile rezultate prin reducerea TVA vor fi redirecţionate parţial către Fondul Audiovizual, precum şi, după caz, pentru sporirea calităţii serviciului audiovizual oferit.

Fondul Audiovizual va fi administrat de un Consiliu al Fondului Audiovizual, alcătuit din şapte membri, astfel: 3 reprezentanţi ai Consiliului Naţional al Audiovizualului, un reprezentat al Ministerului Culturii, un reprezentant al Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, un reprezentant al Ministerului pentru Societatea Informaţională, un reprezentant al Ministerului Finanţelor Publice.

În ceea ce priveşte unele nemulţumiri ale membrilor CNA, ministrul Grindeanu a spus că organizarea, funcţionarea şi tot ceea ce ţine de normele de aplicare vor fi reglementare printr-o Hotărâre de Guvern ulterioară.

"Sunt deschis la toate propunerile constructive", a spus Grindeanu în şedinţa de joi a CNA.

"Dacă se poate să fiţi parteneri sau chiar să le elaboraţi. Mi se pare că sunteţi cei mai potriviţi în a elabora aceste norme", a spus ministrul. "Haideţi să reglementăm toate aceste lucruri, odată cu normele şi cu HG-ul care vine ulterior", le-a transmis ministrul Grindeanu membrilor CNA.

"Credeţi-mă, din discuţiile pe care le-am avut inclusiv cu Ministerul Finanţelor, putem şi îmi asum acest lucru (...) să facem miercuri prima Ordonanţă de Urgenţă", a mai spus Grindeanu.

După discuţiile purtate de ministrul pentru Societatea Informaţională şi membrii CNA prezenţi în sală - Monica Gubernat, Florin Gabrea, Valentin Jucan, Gabriel Tufeanu, Radu Herjeu, Dorina Rusu, Răsvan Popescu, Radu Călin Cristea şi Laura Georgescu -, aceştia din urmă au avizat favorabil propunerea Guvernului privind o Ordonanţă de Urgenţă pentru completarea Legii Audiovizualului nr. 504/ 2002.

Votul membrilor CNA este unul consultativ.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
CNA,
LEGEA AUDIOVIZUALULUI,

Citeşte pe comedymall.ro

/actualitate/cna-aviz-pozitiv-pentru-crearea-unui-fond-audiovizual-din-colectarea-a-5-din-veniturile-distribuitorilor-14406773
14406773
comments powered by Disqus
Cum îşi reinventează afacerile micii antreprenori români? Cum îşi reinventează afacerile micii antreprenori români?

Reinventaţi de pandemie Ţi-ai pus toate economiile la bătaie. Ţi-ai vândut, poate, apartamentul sau motocicleta şi ai investit banii într-o afacere. Nu acum, ci în urmă cu câţiva ani. Totul a mers bine. Ai crescut, uşor-uşor, cu paşi mici, dar ai ajuns la profit, iar acum businessul îţi e suficient să trăieşti fără a avea nevoie şi de un job. Ţi-ai îndeplinit visul. Până când, într-o zi pe care nici tu, nici altcineva nu putea s-o prevadă, totul se prăbuşeşte. Totul se închide. Marfa ta, serviciile tale nu-şi mai găsesc acum clienţii. Totul e captiv în izolare, publicul tău ţintă nu mai există, iar dacă există, îşi drămuieşte cu grijă banii pentru o potenţială criză care se prevesteşte.

vezi continuarea
ZF.ro
Măsuri drastice în piaţa muncii. Cum se schimbă contractele de muncă din cauza crizei Măsuri drastice în piaţa muncii. Cum se schimbă contractele de muncă din cauza crizei
Vom ajunge să dăm şi noi ture prin cimitir. Cimitirul economic va fi plin de morţi care nu vor supravieţui crizei
Mediafax
VIDEO Imagini apocaliptice în ZONA ZERO a pandemiei de coronavirus. Scene violente între autorităţi şi chinezi VIDEO Imagini apocaliptice în ZONA ZERO a pandemiei de coronavirus. Scene violente între autorităţi şi chinezi
Ce se va întâmpla cu preţurile produselor din magazinele Mega Image? Compania anunţă „măsuri de urgenţă”
MonitorulApararii
Fostul premier social-democrat Zoran Milanović revine la conducerea Croaţiei. Ca preşedinte Fostul premier social-democrat Zoran Milanović revine la conducerea Croaţiei. Ca preşedinte
Ce se întâmplă la Moscova este de bine deopotrivă pentru Rusia şi Putin(?)
MonitorulPartidelor
Apartamentul lui Ungureanu, oferit drept REFUGIU al medicilor în calea COVID-19. „Toţi să facă la fel” Apartamentul lui Ungureanu, oferit drept REFUGIU al medicilor în calea COVID-19. „Toţi să facă la fel”
Demisie „fulger”. Un medic chirurg va conduce Ministerul Sănătăţii. Cine este Nelu Tătaru, propus să preia funcţia după plecarea lui Costache
MonitorulSiguranteiCetateanului
O zi din viata militarilor SMURD, eroi in plina epidemie:  "Tati, ai grija de tine, sa nu vii bolnav acasa!" O zi din viata militarilor SMURD, eroi in plina epidemie: "Tati, ai grija de tine, sa nu vii bolnav acasa!"
Jurnal de pandemie. Prof. Dr. Olga Simionescu: As pune corturi mari la granita si as tine acolo lumea in carantina

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.