Clauza lui Damocles

Postat la 19 septembrie 2006 11 afişări

Clauza de amanare in cazul Romaniei va intra definitiv in istorie odata cu raportul Comisiei Europene de pe 26 septembrie, dupa cum au garantat oficialii de la Bruxelles din nou saptamana trecuta. Nu la fel de certa este si soarta clauzelor de salvgardare sectoriale, care ar putea fi inserate in acelasi document pentru a spori presiunea asupra autoritatilor romanesti.

Clauza de amanare in cazul Romaniei va intra definitiv in istorie odata cu raportul Comisiei Europene de pe 26 septembrie, dupa cum au garantat oficialii de la Bruxelles din nou saptamana trecuta. Nu la fel de certa este si soarta clauzelor de salvgardare sectoriale, care ar putea fi inserate in acelasi document pentru a spori presiunea asupra autoritatilor romanesti. Un document intern al Comisiei Europene indica deja un scenariu cu impact negativ pe termen lung pentru Romania si Bulgaria: in cazul in care cele doua candidate nu vor crea pana la 1 aprilie 2007 sisteme de monitorizare compatibile cu normele UE, s-ar putea lua decizia ca subventiile pentru agricultura - unul dintre cele mai spinoase capitole din negocierile incheiate in 2004 - sa le fie reduse cu 25% anual.

 

In cazul Romaniei, Comisia ar putea recomanda si "masuri adecvate" - noua denumire pentru "clauzele de salvgardare sectoriale" - pentru sectorul justitiei, in sensul nerecunoasterii in UE a deciziilor luate de instantele judecatoresti din Romania, pe motiv ca reforma justitiei si lupta impotriva coruptiei n-au facut suficiente progrese. Dupa ce comisari de la Bruxelles (Franco Frattini - Justitie si Olli Rehn - Extindere) si-au manifestat in scris ingrijorarea cu privire la amendarea de catre deputati a legii privind infiintarea Agentiei Nationale de Integritate (ANI), liderul UDMR Marko Bela - unul dintre destinatarii mesajului celor doi - a mimat cu virtuozitate neintelegerea, raspunzandu-le celor doi cu lectii de democratie parlamentara. Marko a abordat un ton optimist in mesajul catre comisarii de la Bruxelles, pe care i-a linistit spunand ca, asa cum s-a rezolvat situatia si in cazul altor legi care starnisera ingrijorare la Comisia Europeana, la fel se va intampla si cu proiectul privind infiintarea ANI. Numai ca "trebuie sa recunoastem dreptul parlamentarilor de a propune amendamente la acest proiect", a explicat Marko Bela.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Actualitate
/actualitate/clauza-lui-damocles-2511652
2511652
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.